Sari direct la conținut

Razii în toată Germania, la ONG-ul „Ultima generație”, care practică un activism de mediu „profund perturbator”

HotNews.ro
Activiști ai organizației Ultima Generație care protestează lipindu-se de asfalt și de mașini în Germania, Foto: Michael Kuenne/PRESSCOV / Shutterstock Editorial / Profimedia
Activiști ai organizației Ultima Generație care protestează lipindu-se de asfalt și de mașini în Germania, Foto: Michael Kuenne/PRESSCOV / Shutterstock Editorial / Profimedia

Poliția a efectuat miercuri dimineața razii la ONG-ul „Ultima generație”, în toată Germania. Au fost percheziţionate 15 locații. Potrivit n-tv, procuratura din München a inițiat perchezițiile, o serie de suspecți fiind acuzați că au înființat și susțin o organizație criminală, finanțată cu peste un milion de euro.

În jurul orei 7:00, miercuri dimineața, poliția și procurorii din șapte landuri federale au efectuat percheziții în casele membrilor ONG-ului pentru protecția climei.

Potrivit informațiilor Spiegel, pe lângă cele din Bavaria au fost percheziționate și locații din Berlin, Hamburg, Hessa, Saxonia, Saxonia-Anhalt și Schleswig-Holstein.

Au fost reținuți șapte activiști pentru climă, cu vârste cuprinse între 22 și 38 de ani.

Aceștia sunt acuzați că au încasat 1,4 milioane de euro cu ajutorul unei campanii de donații, pe care se spune că i-ar fi folosit apoi în principal pentru infracțiuni. În plus, potrivit Der Spiegel, doi membri ai „Ultimei generații” au încercat să saboteze conducta de petrol dintre Trieste și Ingolstadt.

S-au dispus blocarea bunurilor și două confiscări de conturi. Site-ul Last Generation ediția germană (letztegeneration.de) a fost închis.

Proteste continue

La finele lunii aprilie, sute de activiști pentru climă s-au lipit de asfalt, sau au inițiat alte mișcări, vrând să „paralizeze” Berlinul pe termen nelimitat și încercând să forțeze guvernul federal să protejeze mai mult clima. Protestele urmau să se încheie doar atunci când guvernul răspunde solicitărilor ONG-ului.

Autostrada orașului, de la Tempelhofer Damm, a fost închisă timp de aproape trei ore, pentru un concert de protest. Circa 420 de persoane au participat acolo la o demonstrație pe biciclete. Alte 500 de persoane au inițiat un miting al „Ultimei Generații” la Poarta Brandenburg. Șase activiști au luat cu asalt banda cursei de mașini electrice „Formula E”, de pe Tempelhofer Feld.

„Ultima generație” afirma că aproape 1.000 de persoane s-au înscris pentru protestul pe termen lung. În timpul valului de blocade din octombrie au fost doar 80 de persoane. ONG-ul a anunțat că vor aduce „în impas” întregul oraș. Pe lângă campanii de așezare și lipire de asfalt, se încearcă noi forme de acțiune: activiștii în grupuri compacte pur și simplu merg încet pe străzile mai mari și opresc traficul.

Sistarea comunicării

Înainte de săptămânile blocadei de către mișcarea climatică „Ultima generație”, poliția din Berlin a încetat să mai discute cu activiștii despre pericolele la adresa ordinii sau securității publice, pe care le implică acțiunile acestora.

La finele anului trecut, după un grav accident de circulație, procuratura din Berlin a anchetat doi activiști de la „Ultima generație”, pentru ucidere din culpă.

Până la sfârșitul lunii martie, 54 de condamnări au fost pronunțate împotriva activiștilor pentru schimbările climatice: pentru constrângere, opunerea de rezistență la aplicarea legii, încălcarea sau deteriorarea proprietății.

Poliția a depus 3.000 de acuzații penale, există 1.700 de cercetări preliminare la parchet. Din 800 de suspecți, 300 sunt infractori multipli, 231 au comis între două și nouă infracțiuni, iar 70 au comis mai mult de zece infracțiuni.

Activism perturbator

„Oamenii bogați” care „au o conștiință încărcată” ar sponsoriza fondul, potrivit explicațiilor activistei Carolinei Thurner, pentru publicația Profil.at. Pe site-ul Climate Emergency Fund aflăm că milioane de dolari susțin acest activism perturbator (n.t. disruptive). În articolul „Aceste grupuri doresc proteste climatice perturbatoare. Magnații petrolului îi finanțează”, New York Times face o analiză a fenomenului.

Un purtător de cuvânt al Parchetului din Berlin a declarat că posibila suspiciune a unei organizații criminale este în permanență examinată și „este supusă unei reevaluări permanente”. Motivul pentru această reevaluare îl constituie atacurile asupra rafinăriei de petrol PCK, din Schwedt.

„În interesul apărării drepturilor fundamentale ale celorlalți care sunt afectați de infracțiunile activiștilor de mediu, este scopul nostru principal să prevenim perturbările anunțate sau, dacă nu sunt anunțate, să le eliminăm cât mai repede posibil”, a declarat șefa poliției, Barbara Slowik.

Polițiștii vor aduce infractorii „consecvent în scopul ordonării judecătorești a arestării, și preventive, pentru a evita pericolul”. Numeroși oficiali sunt de serviciu și vor „veghea la nodurile de trafic, precum și la accesele și ieșirile pe autostrada orașului, pentru a dizolva blocajele”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro