Sari direct la conținut

SUA și China vor să își „stabilizeze” relațiile, deși dezacordurile rămân – Blinken

HotNews.ro
Anthony Blinken, Foto: Karim JAAFAR / AFP / Profimedia
Anthony Blinken, Foto: Karim JAAFAR / AFP / Profimedia

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat luni, la Beijing, că a căzut de acord cu liderii chinezi asupra necesității „stabilizării” relațiilor bilaterale, dar cu toate acestea rămâne „lucid” cu privire la dezacordurile profunde, relatează AFP.

„La fiecare întâlnire, am insistat asupra contactului direct, iar comunicarea susținută la cel mai înalt nivel este cea mai bună modalitate de a gestiona diferențele în mod responsabil și de a ne asigura că această concurență nu devine conflictuală”, a declarat domnul Blinken reporterilor.

„Am auzit același lucru de la omologii mei chinezi. Suntem de acord cu necesitatea stabilizării relațiilor noastre”.

Antony Blinken, care efectuează o vizită de două zile la Beijing, prima pentru un secretar de stat american din 2018, a spus totuși că este „lucid” în privința Chinei, ale cărei relații cu Statele Unite s-au deteriorat în ultimii ani.

Pe lângă problema foarte spinoasă a legăturilor dintre Statele Unite și Taiwan, insulă revendicată de Beijing, relațiile bilaterale rămân tensionate pe un număr mare de probleme.

Printre acestea, rivalitatea în tehnologii, sancțiunile americane care vizează giganții digitali chinezi, comerțul, modul în care este tratată minoritatea musulmană a uigurilor din China sau chiar revendicările chineze în Marea Chinei de Sud.

„Nu ne facem nicio iluzie cu privire la provocările gestionării acestei relații. Există multe probleme asupra cărora nu suntem profund – chiar și vehement – de acord”, a spus Blinken.

În numele problemelor de securitate, Statele Unite au implementat în ultimii ani mai multe măsuri pentru a restricționa accesul companiilor chineze la anumite tehnologii americane sau pentru a le complica fabricarea de semiconductori avansați.

Dar Washingtonul nu încearcă să „înăbuşe” dezvoltarea economică a Chinei, a asigurat luni Antony Blinken.

„Vrem creștere. Vrem să vedem succes în toate părțile lumii, inclusiv, desigur, în economii majore precum China”, a spus secretarul de stat american.

„Dar, în același timp”, „nu este în interesul nostru să oferim Chinei tehnologii care ar putea fi folosite împotriva noastră”, a subliniat el.

„În timp ce își dezvoltă programul de arme nucleare într-un mod foarte opac, producând rachete hipersonice, folosind tehnologia în scopuri represive, este în interesul nostru să furnizăm aceste tehnologii specifice Chinei?”, a întrebat Blinken.

Cu toate acestea, China a refuzat să accepte încercarea Washingtonului de a relua canalele de comunicare militar-militar și a citat sancțiunile SUA drept obstacol. Cele două părți păreau înrădăcinate în pozițiile lor cu privire la orice, de la Taiwan la comerț, inclusiv acțiunile SUA față de industria cipurilor din China, drepturile omului și războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Casa Albă a numit întâlnirea „un pas bun înainte”. Mesajul general al lui Blinken a fost acela de a sublinia importanța menținerii unor canale deschise de comunicații pentru a reduce riscurile, a spus secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

China promite SUA să nu furnizeze armament Rusiei

Secretarul de Stat a anunţat luni, în cursul unei vizite la Beijing, că Guvernul chinez s-a angajat să nu susţină Rusia în războiul rus împotriva Ucrainei şi că nu oferă şi nu va furniza armament Moscovei, potrivit CNN și News.ro.

Blinken a spus că China a asigurat SUA și alte țări că nu va oferi ajutor letal Rusiei și „nu am văzut nicio dovadă care să contrazică acest lucru”, deși a menționat că asigurarea Chinei este în conformitate cu declarațiile repetate făcute în ultimele săptămâni.

„Totuși, avem preocupări în curs de desfășurare despre firmele chineze, companii care ar putea furniza tehnologie pe care Rusia o poate folosi pentru avansurile agresiunii sale în Ucraina. Și i-am cerut guvernului chinez să fie foarte vigilent în privința asta”, a adăugat Blinken.

Citește și:

O întâlnire rară, dar „esențială”. Antony Blinken, aflat la Beijing, a fost primit de președintele chinez Xi Jinping

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro