Sari direct la conținut

China spune că economia sa va crește cu 5% anul acesta, dar analiștii occidentali sunt de altă părere

HotNews.ro
Premierul chinez Li Qiang, Foto: GREG BAKER / AFP / Profimedia
Premierul chinez Li Qiang, Foto: GREG BAKER / AFP / Profimedia

Creșterea economică a Chinei în al doilea trimestru va fi mai mare decât în primul trimestru și se așteaptă să atingă ținta anuală de creștere economică de aproximativ 5%, a declarat marți premierul chinez Li Qiang în fața delegaților la Forumul Economic Mondial de la Tianjin, transmite Reuters.

În condițiile în care producția fabricilor încetinește pe fondul unei cereri externe și interne slabe, Li a spus că „vom lansa măsuri mai practice și mai eficiente pentru a extinde potențialul cererii interne, pentru a activa vitalitatea pieței, pentru a promova o dezvoltare coordonată… și pentru a promova o deschidere la nivel înalt către lumea exterioară.”

Cu toate acestea, analiștii își revizuiesc acum în scădere previziunile de creștere economică pentru China pentru restul anului.

Mai multe bănci importante și-au redus previziunile de creștere a produsului intern brut chinez pentru 2023, după ce datele privind producția industrială și vânzările cu amănuntul din luna mai nu au confirmat previziunile și au indicat faptul că Beijingul va trebui să ia mai multe măsuri pentru a susține șubreda relansare după COVID.

PIB-ul Chinei a crescut cu 4,5% în ritm anual în primele trei luni ale anului, dar de atunci economia a pierdut brusc din viteză.

Cu toate acestea, mulți analiști se așteaptă în continuare la o creștere solidă în al doilea trimestru față de anul precedent, când blocajele COVID au paralizat activitatea economică.

Li, care tocmai s-a întors din vizitele efectuate săptămâna trecută în Germania și Franța, în timpul cărora a îndemnat China și Europa să „depășească diferențele dintre ele”, a folosit, de asemenea, discursul său de la Tianjin pentru a comenta recentele declarații ale liderilor UE în ceea ce privește China.

„Barierele invizibile ridicate de unele persoane în ultimii ani se generalizează și împing lumea spre fragmentare și chiar confruntare”, a spus Li, într-o aparentă referire la evaluarea președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit căreia Europa trebuie să reducă riscurile pe relația diplomatică și economică cu China.

„Ne opunem cu fermitate politizării artificiale a problemelor economice și comerciale”, a declarat Li, adăugând că o comunicare eficientă este vitală pentru a evita neînțelegerile între națiuni.

Tendința de globalizare rămâne intactă în ciuda unor eșecuri, a declarat premierul chinez, reiterând o temă cheie a sa de la preluarea funcției, și anume că China rămâne deschisă pentru afaceri și salută investitorii străini.

„Ar trebui să urmăm tendința vremurilor, să dezvoltăm în continuare consensul și să construim fără ezitare o economie mondială deschisă”, a mai spus Li.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro