Diplomația franceză merge în curtea din spate a Rusiei pentru a încerca să obțină uraniu cu bătaie pe termen lung
Ministrul francez de externe Catherine Colonna va pleca miercuri în Mongolia pentru a promova încheierea unui contract de peste un miliard de euro pentru compania nucleară Orano, sperând să obțină uraniu din țara de la granița de sud-est a Rusiei, relatează Reuters, citând surse diplomatice de la Paris.
În luna mai președintele francez s-a oprit în capitala mongolă Ulaanbaatar în timp ce se întorcea de la summitul G7 din Japonia, afirmând atunci că a ajuns la un acord cu Mongolia pentru a lucra împreună în vederea asigurării suveranității energetice franceze prin cumpărarea de metale cruciale din țara asiatică.
„Mongolia este plină de resurse iar resursele nu sunt suficient exploatate, nu au fost identificate în totalitate”, a declarat pentru Reuters o sursă diplomatică franceză înaintea vizitei lui Colonna.
„Există un proiect major, proiectul Orano care țintește să exploateze minele de uraniu”, a explicat aceasta, adăugând că proectul valorează peste un miliard de euro și vizează extragerea unei cantități mari de uraniu din Mongolia.
„El progresează bine și există o înțelegere care este negociată cu obiectivul de a fi încheiată până toamna viitoare”, a mai adăugat sursa de la Paris pentru Reuters.
Orano nu a dat curs solicitării Reuters de a comenta informațiile, însă afirmă pe site-ul său că lucrează alături de Mon-Atom, compania nucleară a Mongoliei, și autoritățile de la Ulaanbaatar la un acord de investiții pentru proiectul numit Zuuvch Ovoo, unul dintre cele două pentru care a primit licența de exploatare încă din 2015.
Orano este un producător important de uraniu, având mine în Canada, Kazahstan și Niger. În Mongolia compania are o prezență de peste 25 de ani, efectuând însă în mare parte activități de explorare.
Europa caută resurse rare în Mongolia, o țară prinsă între Rusia și China
Aproape 80% din toate exporturile Mongoliei ajung în China, dar țara bogată în resurse minerale încearcă să își extindă relațiile comerciale dincolo de partenerii tradiționali, Beijingul și Moscova, sperând să devină o punte de legătură între Europa și Asia.
Mongolia are de asemenea depozite importante de pământuri rare, care sunt esențiale pentru numeroase componente electronice necesare producției de vehicule electrice, turbine eoliene sau aparate electronice portabile.
La începutul acestui an Suedia a anunțat descoperirea celui mai mare zăcământ de pământuri rare din Europa în regiunea Kiruna din nordul țării, anunțul venind tocmai în contextul în care numeroase țări occidentale încearcă să își reducă dependența de China pe mai multe paliere strategice.
China este cel mai mare producător mondial de pământuri rare.
În 2021 Groenlanda, o regiune a Danemarcei ce se guvernează singură, a decis închiderea minei de pământuri rare Kuannersuit, una dintre cele mai mari din lume, provocând noi îngrijorări legate de creșterea dependenței europene de regiumul de la Beijing.