Sari direct la conținut

Cinci lucruri pe care trebuie să le știi despre violențele din Franța

HotNews.ro
Violențe în Franța după ce un polițist a împușcat un adolscent de 17 ani, Foto: Poitout Florian/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia
Violențe în Franța după ce un polițist a împușcat un adolscent de 17 ani, Foto: Poitout Florian/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

La trei zile de la moartea, în apropiere de Paris, a lui Nahel, un adolescent de 17 ani ucis de un polițist, violențele urbane continuă să facă ravagii în Franța, în special în regiunea pariziană, reaprinzând spectrul unei conflagrații de tip 2005, potrivit AFP.

Scânteia care a aprins protestele

Tragedia care declanșat protestele violente s-a produs marți, la Nanterre, când poliția a oprit automobilul condus de Nahel pentru un control.

Scena a fost surprinsă pe o înregistrare video de amatori, distribuită pe scară largă pe rețelele de socializare și autentificată de AFP.

În ea se vede cum motociclistul poliției naționale îl ține pe Nahel sub amenințarea armei după o urmărire și apoi, poziționat pe marginea vehiculului, trage cu arma de la mică distanță când adolescentul a pornit din nou la drum. Acesta a murit la scurt timp după aceea.

Tensiunile au izbucnit câteva ore mai târziu în acest cartier muncitoresc de la periferia vestică a Parisului, concentrându-se inițial în cartierul Pablo-Picasso, unde locuia tânărul, înainte de a se răspândi în alte zone din Ile-de-France (regiunea pariziană).

Moartea lui Nahel a provocat o explozie de emoție în Franța și a reaprins controversa privind utilizarea armelor de către poliție în cazurile de refuz de conformare cerințelor polițiștilor.

Precedentele marcante

Scenele de revoltă urbană din ultimele trei nopți, cu vehicule incendiate, magazine jefuite și clădiri publice deteriorate, amintesc de cele care au izbucnit cu regularitate în ultimii patruzeci de ani, de la Vaulx-en-Velin, în centrul-estul Franței, la Villiers-le-Bel, în regiunea pariziană.

În iulie 1981, la două luni de la venirea la putere a președintelui socialist François Mitterrand, suburbiile din estul orașului Lyon au fost cuprinse de flăcări. În Minguettes, Vénissieux, Villeurbanne și Vaulx-en-Velin, tineri imigranți, greu încercați de șomaj și rasism, au dat foc la mașini și au intrat în conflict cu poliția. Această „vară fierbinte” a ținut prima pagină a ziarelor naționale.

Deceniul următor a fost, de asemenea, marcat de izbucniri de violență, în special în Vaulx-en-Velin, declanșate de moartea, la 6 octombrie 1990, a pasagerului unei motociclete lovite de un vehicul al poliției.

Începând de marți, amintirea celor trei săptămâni de revolte din 2005 a revenit în mintea tuturor, când suburbiile marilor orașe au luat foc după moartea a doi adolescenți, Zyed Benna și Bouna Traoré, electrocutați într-un transformator în timp ce încercau să scape de poliție la Clichy-sous-Bois, în Seine-Saint-Denis (regiunea pariziană), cel mai sărac departament din Franța continentală.

Noi proteste violente în Franța după ce poli

Foto: Christophe Ena / AP / Profimedia

Spre o stare de urgență?

În 2005, președintele de dreapta Jacques Chirac și ministrul său de interne Nicolas Sarkozy au declarat starea de urgență, prima în Franța continentală de la războiul algerian.

Apeluri în acest sens au fost lansate joi din partea dreptei și extremei drepte, o opțiune exclusă deocamdată de executiv, chiar dacă „toate ipotezele” sunt „luate în considerare” pentru a restabili „ordinea”, potrivit premierului Elisabeth Borne.

Vineri, președintele Emmanuel Macron a anunțat desfășurarea de „resurse suplimentare” pentru a face față revoltelor, pe lângă cei 40.000 de membri ai forțelor de poliție mobilizați cu o zi înainte.

Victima

Născut în 2006, Nahel a fost crescut singur de mama sa. El era cunoscut pentru conflictele sale cu autoritățile, diferite ilegalități și refuzul său de a se supune ordinelor, ultimul dintre acestea ducând la prezentarea sa la procuratură duminica trecută, în vederea citării în fața unui tribunal pentru minori în septembrie.

Un „marș alb” în memoria sa a reunit joi câteva mii de persoane, din cartierul său până la locul unde a murit.

„Nu sunt supărată pe poliție, sunt supărată pe cineva, pe cel care i-a luat viața fiului meu”, a declarat mama victimei, Mounia M., pentru France 5.

Polițistul

Polițistul care a recunoscut că a tras focul fatal este un motociclist în vârstă de 38 de ani.

El a fost inculpat joi pentru omor voluntar din culpă de către un funcționar public și – lucru rar întâlnit în acest tip de caz – a fost plasat în arest preventiv, în conformitate cu cererea procurorului. Acesta din urmă a considerat că „nu au fost îndeplinite condițiile legale pentru utilizarea armei”.

Avocatul ofițerului de poliție, Laurent-Franck Liénard, va face apel la decizia de arestare preventivă. Clientul său este „devastat” și a cerut „iertare” familiei lui Nahel, a precizat el.

„Era un polițist experimentat, care avea încrederea superiorilor săi”, a subliniat Laurent Nuñez, prefectul poliției din Paris.

În 2022, au fost înregistrate 13 decese în urma refuzurilor de a se conforma în timpul controalelor rutiere, ceea ce reprezintă un record.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro