Sari direct la conținut

Rasă în cap, cu degetele rupte și pistolul la tâmplă. O jurnalistă de investigație a fost atacată brutal în Cecenia

HotNews.ro
Elena Milașina alături de Joe Biden și Igor Kochetkov în 2018, Foto: TASOS KATOPODIS / Getty images / Profimedia
Elena Milașina alături de Joe Biden și Igor Kochetkov în 2018, Foto: TASOS KATOPODIS / Getty images / Profimedia

Jurnalista de investigație Elena Milașina care lucrează pentru publicația rusă independentă Novaya Gazeta a ajuns în spital după ce a fost atacată brutal în Groznîi, capitala Republicii Cecenia din Rusia, potrivit Reuters. Ziarista era însoțită în zonă de avocatul Alexander Nemov pentru a relata despre un proces care o vizează pe soția unui judecător federal. Cei doi au suferit răni grave după ce mai mulți bărbați mascați au oprit mașina în care se aflau, amenințându-i inclusiv cu pistolul.

Elena Milașina, o cunoscută jurnalistă a ziarului Novaya Gazeta, care și-a pierdut licența în Rusia, călătorea spre capitala cecenă Groznîi de pe aeroportul local împreună cu Alexander Nemov, un avocat, când au fost atacați.

Milashina și Nemov, care intenționau să participe la o audiere în instanță în cursul zilei de marți, se află acum la spital în Groznîi.

Autoritățile din Cecenia nu au comentat incidentul.

Atacatorii au ras-o pe Milașina în cap, i-au rupt câteva degete și i-au acoperit capul cu vopsea verde, potrivit grupului pentru drepturile omului Memorial, care a declarat că aceasta și-a pierdut cunoștința de mai multe ori .

„Au fost loviți cu brutalitate, inclusiv în față, au fost amenințați cu moartea, li s-a pus un pistol la tâmplă și li s-a luat echipamentul și le-a fost distrus”, a declarat precizat Memorial într-o declarație.

„În timp ce erau bătuți, li s-a spus: Ați fost avertizați. Ieșiți de aici și nu scrieți nimic”.

Rasă în cap și acoperită cu vopsea verde

O fotografie cu Milașina postată pe rețelele de socializare o arată pe aceasta stând pe un pat de spital, cu fața acoperită cu vopsea verde, cu capul ras și cu bandaje la brațul stâng și la mâna dreaptă.

Grupul pentru drepturile omului „Echipa împotriva torturii” a declarat că Nemov a fost înjunghiată în picior.

Atacatorii lor au lăsat să se înțeleagă clar că cei doi erau pedepsiți pentru activismul și reportajele lor, a spus acesta.

Milașina și Nemov se aflau în Cecenia pentru a relata despre condamnarea de către un tribunal a soției unui judecător federal, Zarema Musaieva, acuzată de agresarea unui polițist.

Anul trecut, o instanță rusă a retras licența de presă a Novaya Gazeta, condusă de Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, o decizie despre care Muratov a spus că a fost motivată politic.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro