Sari direct la conținut

Statul Islamic revendică atentatul sinucigaş din Pakistan, al cărui bilanţ creşte la 54 de morţi, inclusiv 23 de minori

HotNews.ro
O bomba a provocat zeci de morti in Pakistan, Foto: Rescue 1122 Head Quarters / AP / Profimedia
O bomba a provocat zeci de morti in Pakistan, Foto: Rescue 1122 Head Quarters / AP / Profimedia

Bilanţul atentatului sinucigaş comis în Pakistan la un miting politic, cu câteva luni înaintea unor alegeri – revendicat de către gruparea Statul Islamic (SI) – creşte la 54 de morţi, inclusiv 23 de minori, relatează News.ro citând AFP.

Aproximativ 400 de simpatizanţi ai Partidului Jamiat Ulema-e-Islam (JUI-F, religios, conservator), aliat al şefului coaliţiei guvernamentale, ascultau discursurile liderilor, în momentul în care atacatorul s-a detonat în apropierea scenei.

Un oficial de rang înalt de la Departamentul luptei împotriva terorismului (CDT), Shaukat Abbas, a declarat AFP că au fost ucise 54 de persoane – dintre care 23 erau în vârstă de mai puţin de 18 ani.

Peste 100 de persoane au fost rănite.

„Am trăit scene teribile: corpuri fără viaţă împrăştiate pe jos, în timp ce oameni ţipau după ajutor”, declară AFP Fazal Aman, care se afla în apropierea locului exploziei.

Atentatul a avut loc în oraşul Khar, în districtul Bajaur (nord-vest), la 45 de kilometri de frontiera cu Afganistanul.

Luni, Statul Islamic a revendicat atentatul.

„Un kamikaze din Statul Islamic şi-a detonat vesta explozivă în mijlocul mulţimii, la Khar”, anunţă într-un comunicat organul de propagandă al grupării jihadiste, Amaq.

Secţiunea locală a SI a luat deja ca ţintă adunări şi lideri JUI-F.

Luni, încălţăminte şi bonete de rugăciune pătate de sânge zăceau în continuare pe jos, dar şi şuruburi de oţel şi bile de rulmenţi provenind din vesta purtată de către autorul atentatului.

Fâşii de carne umană se aflau pe jos la 30 de metri de locul unde atacatorul kamikaze şi-a detonat dispozitivul exploziv.

Mii de oameni au asistat luni la primele funeralii, ale doi veri, în vârstă de 16 şi 17 ani.

„Nu a fost uşor să ridicăm cele două sicrie. Această tragedie ne-a distrus familia”, declară Najib Ullah, fratele unuia dintre băieţi.

Acest atentat alimentează temeri cu privire la o perioadă electorală sângeroasă în Pakistan, în care are loc o gravă criză politică după înlăturarea premierului Imran Khan din post, în aprilie 2022.

Guvernul pakistanez urmează să fie dizolvat peste două săptămâni, iar alegeri sunt prevăzute la mijlocul lui noiembrie.

Liderul JUI-F, Fazlur Rehman, un fundamentalist islamist care a promovat în ultimii ani aplicarea shariei (legea islamică), încearcă să se arate mai moderat şi să realizeze o alianţă cu rivali laici.

În trecut, el a facilitat negocieri între Guvern şi talibani pakistanezi din cadrul Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), o grupare distinctă de talibanii afgani, dar cu aceeaşi ideologie islamistă.

Anul trecut, SI a anunţat că se află la originea unor atacuri vizând locuri ale unor erudiţi religioşi afiliaţi acestui partid, care dispune de o vastă reţea de moschei şi şcoli coranice în nordul şi vestul Pakistanului.

SI acuză JUI-F de ipocrizie, din cauză că a susţinut guverne succesive şi armata pakistaneză.

În pofida capacităţii de a mobiliza zeci de mii de elevi religioşi, JUI-F nu a adunat niciodată o susţinere suficientă pentru a conduce singur, însă este un aliat-cheie în formarea oricărei coaliţii. (News.ro)

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro