Sari direct la conținut

Atac armat la consulatul Suediei din Izmir: Un angajat a fost spitalizat în stare gravă, atacatorul a fost arestat

HotNews.ro
Protest din luna ianuarie in fata consulatului suedez din Izmir, Foto: Idil Toffolo-Pacific Press / Shutterstock Editorial / Profimedia
Protest din luna ianuarie in fata consulatului suedez din Izmir, Foto: Idil Toffolo-Pacific Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Consulatul Suediei din orașul Izmir aflat în sud-estul Turciei a fost atacat marți după-amiaza de un bărbat înarmat care a rănit grav un angajat turc al reprezentanței diplomatice, relatează Xinhua.

Biroul guvernatorului local a declarat că bărbatul sufera de un „handicap mintal” și că bărbatul rănit a fost dus la spitalul universitar Tepecik pentru îngrijiri medicale.

Atacatorul a fost arestat și un dosar penal a fost deschis pe numele său, potrivit aceleiași surse.

Deși autoritățile locale turce nu au invocat acest lucru, incidentul are loc după ce luni un nou exemplar al Coranului a fost ars de către doi protestatari în fața parlamentului Suediei, ultimul dintr-o serie de acțiuni de acest fel care au stârnit furie în lumea musulmană.

Vinerea trecută guvernul suedez a ordonat armatei şi administraţiilor locale să-şi consolideze pregătirile împotriva terorismului pe fondul unei deteriorări a situaţiei securităţii după aceste episoade care alimentează tensiuni între țara scandinavă şi lumea musulmană.

Aceste distrugeri ostentative ale cărţii sacre a islamului „au sporit riscurile la adresa Suediei”, a avertizat joi premierul suedez Ulf Kristersson într-un mesaj postat pe Instagram.

Suedia se pregătește de atacuri teroriste pe teritoriul său

„În limba serviciilor suedeze de securitate, dintr-o ţintă legitimă, noi am devenit o ţintă prioritară”, a premierul suedez, subliniind că situaţia a devenit „foarte gravă”.

În consecinţă, 15 organisme şi administraţii ale statului, de la forţele armate şi până la fisc şi serviciile de poliţie, au primit joi misiunea de a-şi „intensifica activitatea” sub egida serviciilor de securitate.

„Obiectivul este o consiolidare a capacităţii Suediei de a se proteja de terorism şi de violenţe extremiste, a le descuraja şi a le contracara”, a precizat într-o conferinţă de presă ministrul suedez al justiţiei Gunnar Strömmer.

La sfârşitul lui iunie, un irakian în vârstă de 37 de ani, Salwan Momika, un refugiat în Suedia, a dat foc unor pagini ale unui exemplar al Coranului în faţa Marii Moschei din Stockholm, principala moschee suedeză.

Furie și în Irak din cauza incendierii Coranului

Săptămâna trecută, el a călcat în picioare şi a rupt un exemplar al Coranului în faţa sediului Ambasadei Irakului în Suedia, pentru a-şi exprima opoziţia faţă de preceptele islamului.

În urma autorizării de către poliţia suedeză a acestui eveniment, sute de irakieni au luat cu asalt şi au invadat ambasada Suediei la Bagdad. Ambasadoarea suedeză a fost expulzată din Irak, iar Iranul a anunţat că nu acceptă un nou ambasador al Suediei pe teritoriul iranian.

Guvernul suedez a condamnat profanările, dar a subliniat că libertatea de întrunire şi de exprimare sunt protejate de către Constituţie.

În ianuarie, un extremist de dreapta a ars un exemplar al Coranului, denunţând candidatura Suediei la NATO şi negocierile cu Turcia în acest scop.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro