Sari direct la conținut

Mateusz Morawiecki: Luptătorii Wagner sunt mutați pe flancul estic al NATO pentru a-l destabiliza / Trebuie să fim conștienți că numărul provocărilor va crește

HotNews.ro
Premierul polonez Mateusz Morawiecki, Foto: Natasa Kupljenik/MI-PRESS / Shutterstock Editorial / Profimedia
Premierul polonez Mateusz Morawiecki, Foto: Natasa Kupljenik/MI-PRESS / Shutterstock Editorial / Profimedia

Luptători din forța de mercenari rusă privată Wagner sunt mutați în apropierea flancului estic al NATO pentru a destabiliza alianța militară, a declarat joi premierul polonez, potrivit Reuters.

Soldații Wagner au început să se antreneze cu armata națională din Belarus, ceea ce a determinat Polonia să înceapă să mute peste 1.000 de soldați mai aproape de graniță.

Marți, a acuzat Belarusul că i-a încălcat spațiul aerian cu elicoptere militare.

„Trebuie să fim conștienți că numărul provocărilor va crește”, a declarat Mateusz Morawiecki după ce s-a întâlnit cu președintele lituanian Gitanas Nauseda în estul Poloniei.

„Grupul Wagner este extrem de periculos și ei sunt mutați pe flancul estic pentru a-l destabiliza”, a adăugat el.

Cei doi politicieni s-au întâlnit în Coridorul Suwalki (Suwalki Gap), o zonă slab populată, dar importantă din punct de vedere strategic, situată pe teritoriul polonez între Belarus și exclava rusă Kaliningrad, care unește statele baltice cu alte state membre NATO.

Nauseda a afirmat că numărul luptătorilor Wagner din Belarus ar putea fi mai mare de 4.000.

„Nu trebuie să vorbim doar despre măsuri la nivel național, ci și… ce ar trebui făcut dacă această situație devine și mai complicată, inclusiv închiderea graniței cu Belarus. Acest lucru ar trebui făcut în mod coordonat între Polonia, Lituania și Letonia”, a declarat Nauseda.

Dictatorul bielorus Alexandr Lukașenko a făcut marți noi comentarii acide la adresa Poloniei vecine, afirmând că Varșovia este norocoasă că regimul său îi ține în frâu pe mercenarii Wagner pe teritoriul bielorus.

Lukașenko, cel mai apropiat aliat extern al președintelui Vladimir Putin, a glumit luna trecută că o parte a luptătorilor Wagner sunt entuziasmați să înainteze în Polonia și să „meargă într-o excursie la Varșovia și Rzeszow”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro