Sari direct la conținut

Niger: Rusia se opune unei intervenții armate care ar duce la o „destabilizare majoră”

HotNews.ro
Puci militar în Niger, Foto: AFP / AFP / Profimedia
Puci militar în Niger, Foto: AFP / AFP / Profimedia

Rusia s-a pronunțat vineri din nou împotriva oricărei intervenții armate în Niger, considerând că utilizarea forței ar duce la o „destabilizare gravă” în această țară unde a avut loc o lovitură de stat în urmă cu mai bine de două săptămâni, potrivit AFP.

”Credem că o abordare militară a rezolvării crizei din Niger ar putea duce la o confruntare prelungită în această țară africană și la o destabilizare gravă a situației în întreaga regiune Sahara și Sahel”, a declarat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Proteste anti-Franța cu steaguri rusești

Mii de susținători ai regimului militar rezultat în urma unei lovituri de stat în Niger s-au adunat vineri în mod pașnic în apropierea bazei militare franceze din Niamey, scandând sloganuri ostile Franței, au constatat jurnaliștii AFP.

„Jos Franța, jos ECOWAS”, au scandat manifestanții la mitingul organizat a doua zi după ce un summit al Comunității Economice a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS) a dat undă verde unei posibile intervenții militare pentru a-l reinstaura pe Mohamed Bazoum, președintele răsturnat la 26 iulie.

Ei au fluturat, de asemenea, steaguri rusești și nigeriene și și-au strigat sprijinul pentru militarii care au preluat puterea, în special pentru liderul lor, generalul Abdourahamane Tiani.

„Îi vom face pe francezi să plece! Ecowas nu este independentă, este manipulată de Franța, există o influență externă”, a declarat Aziz Rabeh Ali, membru al unui sindicat studențesc care susține regimul militar.

Mitingul era încă în desfășurare la sfârșitul după-amiezii și se desfășura în mod calm, potrivit jurnaliștilor de la AFP.

De la preluarea puterii, militarii au făcut din Franța principala lor țintă, acuzând-o că se află în spatele deciziei ECOWAS de a activa și desfășura „forța sa de rezervă” în Niger pentru a restabili ordinea constituțională.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro