Sari direct la conținut

Evaluările preliminare ale SUA cu privire la prăbușirea avionului lui Prigojin: Rachetă sau bombă la bordul aeronavei?

HotNews.ro
avionul prabusit in care s-ar fi aflat Evgheni Prigojin, Foto: Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia
avionul prabusit in care s-ar fi aflat Evgheni Prigojin, Foto: Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia

Statele Unite analizează o serie de teorii cu privire la ceea ce a doborât avionul în care s-ar fi aflat Evgheni Prigojin, inclusiv varianta unei rachete sol-aer care l-a lovit, au declarat joi oficiali americani sub protecția anonimatului pentru Reuters. Ulterior, Pentagonul a ieșit în conferință de presă și a spus că informația potrivit căreia aeronava s-ar fi prăbușit din cauza unui atac de rachetă este „inexactă”.

UPDATE Un oficial al Pentagonului spune că afirmațiile potrivit cărora avionul lui Prigojin s-ar fi prăbușit din cauza unor rachete sol-aer sunt „inexacte”, potrivit The Guardian.

„Evaluăm că informațiile sunt inexacte”, a spus Pat Ryder despre rapoartele conform cărora avionul Embraer care îl transporta pe Evgheni Prigojin a fost doborât de rachete sol-aer.

Armata americană „nu deține informații că o rachetă sol-aer” a fost implicată în prăbușirea avionului care l-a ucis Evgheni Prigojin, a declarat purtătorul de cuvânt Pat Ryder, potrivit AFP.

„Continuăm să evaluăm situația”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Autoritățile aeriene ruse au declarat că Prigojin, mâna sa dreaptă Dmitri Utkin și alte opt persoane se aflau în avionul privat care s-a prăbușit miercuri, la nord de Moscova.

Doi oficiali americani au declarat pentru Reuters că Washingtonul crede că o rachetă sol-aer provenită din interiorul Rusiei probabil a doborât avionul, deși au spus că informațiile sunt preliminare. Ei au vorbit sub condiția anonimatului și nu au oferit nicio dovadă.

Anchetatorii ruși au deschis o anchetă penală, dar Moscova nu a spus nimic până acum cu privire la ceea ce ar fi putut cauza prăbușirea avionului.

Wall Street Journal a raportat joi o altă teorie, și anume că o bombă a explodat în avion sau că o altă formă de sabotaj a cauzat prăbuşirea aparatului la nord-vest de Moscova

Nu este neobișnuit să existe opinii concurente, chiar contradictorii, în cadrul guvernului SUA în orele și zilele după evenimente internaționale majore.

Un al treilea oficial american a declarat pentru Reuters că există o serie de teorii și nu s-a ajuns la nicio concluzie definitivă.

Putin a confirmat moartea lui Prigojin

Președintele rus Vladimir Putin a transmis joi condoleanțe familiei lui Evgheni Prigojin, în ceea ce pare o confirmare a morții șefului Wagner.

  • „În ceea ce privește tragedia aviatică, în primul rând vreau să exprim cele mai sincere condoleanțe familiilor tuturor victimelor. Este întotdeauna o tragedie”, a spus Putin în declarațiile televizate făcute în timpul unei întâlniri la Kremlin cu șeful instalat de Moscova în regiunea Doneţk din estul Ucrainei.

El a spus că Prigojin s-a întors în Rusia din Africa miercuri și s-a întâlnit cu „unii oficiali”, fără a preciza cu cine.

Va rupe Kremlinul tăcerea în cazul cauzei care a produs prăbușirea avionului care l-a ucis pe Prigojin?

Ca şi în cazul morţii anterioare a unor rivali ai preşedintelui rus Vladimir Putin, este probabil ca Kremlinul să semene confuzie cu privire la cine l-a ucis pe Prigojin. Presa de stat din Rusia a început deja să publice sugestii contradictorii – de la învinovăţirea Ucrainei la ideea că un rival al lui Prigojin a plantat o bombă la bordul avionului său.

Kremlinul nu poate decât să beneficieze de pe urma incertitudinii, deoarece Prigojin era o figură care, deşi populară în Rusia şi care avea faima de a fi un protejat al lui Putin, crea discordie. Deşi Kremlinul a mai eliminat rivali înainte, Prigojin ar fi primul loialist de nivel înalt pe care Putin este suspectat că l-a ucis pentru o presupusă vină, scrie The Wall Street Journal, potrivit News.ro.

Moartea sa este problematică, deoarece era un erou pentru milioane de veterani nemulţumiţi şi ruşi de rând, adaugă publicaţia financiară americană. Era admirat pentru dosarul lui în materie de război, dar şi pentru criticile sale îndrăzneţe privind presupusa lene şi corupţie din armată.

La Kremlin, „există probabil o sensibilitate faţă de modul în care luptătorii din Wagner şi simpatizanţii lor vor primi vestea” morţii lui Prigojin, a declarat Eric Green, fost consilier pentru Rusia în cadrul Consiliului de Securitate Naţională al preşedintelui Biden, în prezent cercetător la Carnegie Endowment for International Peace din Washington.

În acelaşi timp, Prigojin era un rival periculos pentru cei mai importanţi oficiali ruşi din domeniul apărării, dintre care cei mai mulţi sunt probabil lămuriţi cu privire la cine se află în spatele uciderii sale.

Green spune că probabul Kremlinul va fi fi mai categoric cu privire la cine l-a ucis pe Prigojin pe măsură ce trece timpul, menţionând că în cazul otrăvirii altor rivali – cum ar fi criticul politic Aleksei Navalnîi şi foştii spioni – precum Serghei Skripal şi Aleksandr Litvinenkov – „Kremlinul a cultivat iniţial ambiguitatea, dar în lunile următoare a lăsat să apară indicii inconfundabile cu privire la cine se află în spatele acestor fapte”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro