Sari direct la conținut

VIDEO Papa Francisc își atrage critici după ce a lăudat țarii imperialiști ruși

HotNews.ro
Papa Francisc, Foto: Evandro Inetti/ZUMA / SplashNews.com / Splash / Profimedia
Papa Francisc, Foto: Evandro Inetti/ZUMA / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Papa Francisc a fost criticat luni pentru că le-a spus tinerilor ruși să-și aducă aminte că sunt moștenitorii țarilor precum Petru cel Mare, pe care președintele Vladimir Putin l-a prezentat ca exemplu pentru a justifica invadarea Ucrainei, relatează Reuters.

Papa Francisc a făcut comentariile vinerea trecută într-o adresă video adresată tinerilor catolici adunați la Sankt Petersburg.

Și-a citit discursul pregătit în spaniolă, dar la sfârșit a improvizat în italiană și a spus:

  • „Nu uitați de ereditatea (voastră). Sunteți moștenitori ai marii Rusii: marea Rusie a sfinților, a regilor, marea Rusie a lui Petru cel Mare, a Ecaterinei a II-a, a marele imperiu rus, cult, atâta cultură, atâta umanitate. Sunteți moștenitorii marii mame Rusia. Mergeți înainte.”

Vaticanul a publicat textul discursului sâmbătă, dar nu a inclus ultimul paragraf improvizat.

Un videoclip cu Papa făcând aceste comentarii a fost postat de site-urile religioase.

„A-l auzi pe Papa Romei, în acest moment delicat al istoriei, lăudând-o pe Ecaterina a II-a… pare a fi destul de ciudat pentru mulți catolici”, arată un editorial de pe site-ul italian Il Sismografo, specializat în probleme catolice.

Editorialul menționa că Ecaterina, cunoscută în mod obișnuit sub numele de Ecaterina cea Mare și care a domnit între 1729 și 1796, a anexat Crimeea în 1783. De asemenea, a menționat că Ecaterina i-a protejat pe iezuiți în ținuturile controlate de ruși după ce Papa Clement al XIV-lea a suprimat ordinul în întreaga lume în 1773. Papa Francisc este un iezuit.

Anul trecut, Preşedintele rus Vladimir Putin a comparat politica sa cu cea a ţarului Petru cel Mare atunci când acesta a luptat contra Suediei (în Marele Război al Nordului), invadând o parte din această țară, precum şi din Finlanda, dar și o parte din Estonia şi Letonia.

Putin a căutat în repetate rânduri să justifice acțiunile Rusiei în Ucraina, unde forțele sale au devastat orașe, au ucis mii de oameni și au pus pe fugă alte câteva milioane de oameni, propunând o viziune asupra istoriei care afirmă că Ucraina nu are identitate națională reală sau tradiție de stat.

„Este cu adevărat revoltător”, a declarat fostul președinte estonian Toomas Hendrik Ilves pe X, cunoscut anterior ca Twitter, despre declarațiile papei.

Nexta, un site care relatează despre Belarus din Polonia, a spus pe X: „Apropo, catolicii din Polonia, Lituania și Belarus au ridicat revolte de trei ori împotriva acestui „imperiu iluminat””.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea guvernului de la Kiev.

Francisc a numit acțiunile Rusiei în Ucraina drept brutale, crude și feroce și a spus că invazia a încălcat dreptul unei țări la autodeterminare. El a vorbit despre o „Ucraina martirizată” la aproape fiecare apariție publică de la invazia din februarie 2022.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro