Sari direct la conținut

Polonia, acuzată de încălcarea legislaţiei UE, după ce sute de mii de migranţi ar fi cumpărat vize pentru spaţiul Schengen de la consulate poloneze / Reacția Varșoviei

HotNews.ro
Polonia, indicator la frontiera de stat, Foto: Fabian Sommer / DPA / Profimedia
Polonia, indicator la frontiera de stat, Foto: Fabian Sommer / DPA / Profimedia

Guvernul Poloniei i-a adresat o scrisoare comisarului european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, susţinând că scandalul legat de cumpărarea vizelor este o exagerare a presei, care urmăreşte discreditarea naţionaliştilor aflaţi la guvernare, transmite vineri agenţia de presă Reuters, citată de Agerpres.

Scrisoarea semnată de viceministrul polonez de externe a ajuns publică după ce Johansson a cerut Poloniei să reacţioneze la acuzaţiile conform cărora 350.000 de migranţi au cumpărat vize pentru spaţiul Schengen al Uniunii Europene de la consulate poloneze, prin intermediari. Reprezentanta executivului european a afirmat că există suspiciuni privind încălcarea de către Polonia a legislaţiei UE, în special a Codului de vize.

Scandalul a izbucnit în contextul în care partidul Lege şi Justiţie (PiS), la putere în Polonia, încearcă să obţină al treilea mandat la guvernare, în cadrul alegerilor parlamentare din 15 octombrie, mizând în special pe poziţiile împotriva migraţiei.

Şeful serviciului juridic din ministerul de externe de la Varşovia a fost demis săptămâna trecută, iar instituţia a anulat toate contractele de externalizare a cererilor de viză după ce şapte suspecţi au fost acuzaţi de nereguli la eliberarea vizelor cu drept de muncă.

În 13 august, Biroul Anticorupţie percheziţionase sediul ministerului, iar un adjunct al ministrului fusese demis.

Aproape două milioane de vize poloneze cu drept de muncă eliberate în ultimii trei ani

În scrisoarea către Johansson, viceministrul Pawel Jablonski susţine că ministerul cunoştea problema din iulie 2022 şi declanşase încă de atunci o anchetă. El a respins afirmaţiile din presă că sute de mii de migranţi au primit vize poloneze cu drept de muncă la preţuri mai mari şi au intrat în Polonia fără verificări de securitate.

Procuratura a anchetat doar 268 de astfel de cazuri, a arătat Jablonski, adăugând că toţi migranţii care au depus cereri de viză prin intermediul unor companii subcontractoare au fost verificaţi riguros de serviciile de securitate.

În urma scandalului, Germania a sporit cu sute de agenţi efectivele poliţiei de frontieră şi l-a convocat pentru clarificări pe ambasadorul polonez la Berlin.

Date ale oficiului european de statistică Eurostat, citate de ziarul Rzeczpospolita, arată că Polonia a eliberat în ultimii trei ani aproape două milioane de vize cu drept de muncă, din care 600.000 numai în 2020, adică mai mult de un sfert din totalul pe acel an al întregii Uniuni Europene.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro