Sari direct la conținut

Roscosmos a indentificat motivul probabil al prăbușirii misiunii Luna-25 pe suprafața lunară

HotNews.ro
Craterul lasat de misiunea Luna-25 pe Luna, Foto: AFP / AFP / Profimedia
Craterul lasat de misiunea Luna-25 pe Luna, Foto: AFP / AFP / Profimedia

Roscosmos, agenția spațială a Rusiei, a prezentat marți rezultatele preliminare ale investigației privind prăbușirea sondei sale spațiale „Luna-25” pe suprafața lunară, relatează Reuters.

Roscosmos a declarat că o unitate de control de la bordul sondei a eșuat când trebuia să oprească sistemul de propulsie, ceea ce a făcut ca acesta să rămână pornit pentru o perioadă de 1,5 ori mai mare decât era necesar în timp ce Luna-25 se îndrepta spre suprafața lunară.

Agenția spațială a Rusiei anunțase pe 20 august că sonda s-a prăbușit pe Lună și a „încetat să mai existe”, spulberând speranțele Moscovei că vor lua fața Indiei în cursa pentru a ajunge la Polul Sud neexplorat al Lunii.

Sonda „Vikram” a Indiei a reușit să aselenizeze cu succes pe 23 august, eveniment ce a subliniat declinul puterii spațiale a Rusiei comparativ cu zilele sale de glorie din perioada Războiului Rece, când Moscova a reușit numeroase premiere în fața rivalilor americani.

Kremlinul a încercat să minimalizeze eșecul prin vocea purtătorului său de cuvânt, Dmitri Peskov.

„Acesta nu este un motiv să disperăm, nici să ne smulgem părul. Acesta este un alt motiv să analizăm cauzele (eșecului) și să le eliminăm data viitoare”, le-a transmis, printre altele, Peskov jurnaliștilor ruși într-o conferință de presă pe care a susținut-o pe 29 august.

Din misiunea Luna-25 a rămas doar un crater pe Lună

Roscosmos a precizat marți că a finalizat analiza preliminară asupra motivelor care au dus la prăbușirea Luna-25.

„Sistemul de propulsie al Luna-25 a funcționat timp de 127 de secunde în loc de cele 84 de secunde planificate după ce a emis un impuls de control pentru a transfera sonda spațială de pe orbita lunară circulară și orbita eliptică de dinaintea aselenizării”, a anunțat agenția de la Moscova într-un comunicat de presă.

Roscosmos a precizat de asemenea că situația a fost provocată cel mai probabil de un sistem de la bordul sondei care nu a funcționat corespunzător și a dus la eșecul opririi sistemului de propulsie. Agenția spațială rusă a indicat în acest sens înspre unitatea BIUS-L de măsurare a vitezei unghiulare, care ar fi dat greș din cauza datelor privind comenzile.

La începutul lunii septembrie NASA a publicat mai multe imagini care arată că prăbușirea Luna-25, misiunea prin care Rusia a încercat să trimită din nou o sondă spațială pe Lună după aproape jumătate de secol, a creat un crater cu diametrul de 10 metri pe suprafața lunară.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro