Sari direct la conținut

VIDEO „Ca într-un poligon de tragere”, „A fost un masacru” – mărturiile unor participanți la „Festivalul groazei” de la granița Israel-Gaza, unde luptătorii Hamas au deschis focul. Ce spun organizatorii

HotNews.ro
Război Hamas - Israel, Foto: Momen Faiz/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
Război Hamas - Israel, Foto: Momen Faiz/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Imagini cutremurătoare, cu scene teribile care au avut loc la un festival de lângă granița Gaza-Israel, continuă să circule pe rețelele de socializare. Mulți dintre participanți au fost uciși de luptătorii Hamas, unii au fost răpiți, iar despre alții nu se știe nimic. Duminică, organizatorii festivalului – la care luau parte aproximativ 3.000 de oameni – au transmis că ajută forțele de securitate israeliene să îi găsească pe dispăruți, scrie CNN.

„Împărtășim durerea familiilor celor dispăruți și uciși. Facem tot ce putem pentru a ajuta forțele de securitate, menținând contactul constant cu acestea și suntem poziționați în zonă participând la căutări”, au transmis, duminică, pe rețelele de socializare organizatorii Nova Festival, conform CNN.

Organizatorii le solicită tuturor celor care au informații despre persoanele dispărute la festival să le transmită oficialilor.

„Suntem plini de speranță și ne rugăm ca vești bune să ajungă la voi și la noi în curând. În aceste momente, este important să rămânem puternici și uniți, să ne sprijinim unii pe alții și vom fi acolo pentru oricine are nevoie”, mai spun organizatorii.

Groază în deșert

La Nova Festival, ținut într-o zonă rurală din Israel, aproape de gardul de demarcație cu fâșia Gaza, participau mii de oameni veniți să marcheze, prin dans, sărbătoarea Sukkot. Locul de desfăşurare a festivalului – cu trei scene, o zonă de camping şi o zonă de bar şi restaurant – a fost în deşertul Negev, în apropiere de kibuțul Re-im. Acest loc nu este departe de Fâşia Gaza, de unde luptătorii Hamas au trecut în zori pentru a lansa atacul. S-au infiltrat în oraşe şi sate, luând zeci de persoane ostatice.

La primele ore ale dimineații însă, luptători Hamas s-a năpustit peste participanții la petrecerea în aer liber, la care luau parte și cetățeni străni. Oamenii au început să fugă, dar unii dintre ei au fost loviți de gloanțe, în timp ce alții au fost capturați de luptători înarmați ai Hamas. Imagini șocante circulă de sâmbătă pe rețelele de socializare.

CNN, Reuters și BBC au vorbit cu câțiva participanți care au trăit clipe de groază și care au reușit să scape cu viață.

În zorii zilei, oamenii au auzit sirene și rachete.

„Nici nu aveam unde să ne ascundem pentru că eram într-un spațiu deschis. Toată lumea a intrat în panică și a început să-și ia lucrurile”, a spus o tânără pentru CNN.

Gibly și ceilalți participanți la festival nu știau asta – la mai puțin de câțiva kilometri distanță, militanții din Gaza au început să atace tancurile și soldații israelieni. Oamenii s-au urcat în mașini și au vrut să plece, dar s-a creat aglomerație, iar drumul s-a blocat. Atunci au început împușcăturile, spune ea.

„Ca un poligon de tragere”

Tinerii au intrat în panică, au abandonat mașinile și au început să alerge. În imagini distribuite pe rețelele de socializare pot fi văzuți zeci de oameni fugind pe câmp, în timp ce pe fundal se aud împușcături.

Gibly a spus pentru CNN că a continuat să fugă și că în cele din urmă a reușit să urce într-o mașină care trecea pe lângă. A văzut ameni morți și răniți pe marginea drumului, dar în special o scenă i-a rămas în minte: un artist care participa la festival a murit împușcat în afara unei dubițe, în timp ce un alt tânăr era mort pe scaunul din dreapta al mașinii.

„A fost terifiant și nu știam unde să conducem pentru a nu ne întâlni cu acei oameni… răi. Am o mulțime de prieteni care s-au rătăcit în pădure și au fost împușcați. Era ca într-un poligon de tragere”, a mai spus tânăra.

Gibly încă încearcă să ia legătura cu prietenii ei care au fost și ei la concert.

S-a prefăcut că este moartă lângă bărbatul împușcat lângă ea

Esther Borochov a povestit pentru Reuters că pleca cu maşina când mașina ei a fost lovită. A văzut un tânăr care conducea o altă maşină și care i-a spus să urce. A făcut-o, dar bărbatul a fost apoi împuşcat de aproape. Esther spune că s-a prefăcut că este moartă până când a fost salvată în cele din urmă de militarii israelieni.

„Nu-mi puteam mişca picioarele. Soldaţii au venit şi ne-au dus în tufişuri”, a declarat pentru Reuters tânăra, care este spitalizată.

Mulţi participanţi la festival. precum Ortel, s-au ascuns în tufişurile şi livezile din apropiere timp de ore întregi, în speranţa că militarii vor ajunge şi îi vor salva.

„Am pus telefonul pe modul silenţios şi apoi am început să mă târăsc printr-o livadă de portocali. Focuri de armă reale şuierau deasupra mea”, a spus Ortel.

Gili Yoskovich a povestit pentru BBC cum s-a ascuns într-o livadă de pomelo: „Mergeau din copac în copac şi trăgeau. Am văzut că oamenii mureau peste tot. Am fost foarte tăcută. Nu am plâns, nu am făcut nimic”.

În cele din urmă, după trei ore, ea a auzit voci de soldaţi israelieni şi a decis să fugă spre ei pentru a se pune la adăpost.

Un alt martor a declarat pentru Channel 12 că au fost „patru-cinci ore de film de groază… Am fugit ca nebunii, a fost pur şi simplu o nebunie”.

Tinerii spun că erau jeepuri pline de bărbaţi înarmaţi, care trăgeau în maşini: „Au tras rafale, iar noi am ajuns la un punct în care toată lumea şi-a oprit maşinile şi a început să fugă. M-am urcat într-un copac, un tufiş . Am văzut mulţimi de oameni răniţi aruncaţi de colo-colo, iar eu eram într-un copac şi încercam să înţeleg ce se întâmplă”.

„A fost un masacru. Nu am mai văzut aşa ceva în viaţa mea”

Numărul persoanelor ucise şi rănite la festival nu este încă clar.

Dar Yaniv, un medic de urgenţă care a fost chemat la festival, a declarat pentru televiziunea publică Kan News: „Sunt cel puţin 200 de cadavre de israelieni în zona în care am fost”.

„A fost un masacru. Nu am mai văzut aşa ceva în viaţa mea. A fost o ambuscadă planificată. În timp ce oamenii ieşeau pe ieşirile de urgenţă, grupuri de terorişti îi aşteptau acolo şi au început pur şi simplu să-i elimine. Erau 3.000 de persoane la eveniment, aşa că probabil că ştiau. Aveau informaţii de la serviciile de informaţii”, a spus medicul.

Detalii despre ostaticii din atac încep să apară pe măsură ce membrii familiilor îi recunosc în videoclipuri care circulă online. Într-un videoclip devenit viral se vede cum o femeie israeliană și iubitul ei – identificați drept Noa Argamani și Avinatan Or, care au participat la festival – sunt răpiți.

CITEȘTE ȘI:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro