Sari direct la conținut

„Sprijin suplimentar” din partea Statelor Unite pentru Israel, anunță Biden / În ce ar consta ajutorul SUA

HotNews.ro
Joe Biden , Foto: Jacek Boczarski / AFP / Profimedia
Joe Biden , Foto: Jacek Boczarski / AFP / Profimedia

Preşedintele american Joe Biden a dispus un „sprijin suplimentar” din partea Statelor Unite pentru Israel, în urma atacurilor fără precedent ale organizaţiei palestiniene Hamas dinspre Fâşia Gaza, a anunţat Casa Albă, duminică, scrie CNN. SUA au dispus ca USS Gerald R. Ford, cel mai mare portavion din lume, să navigheze spre estul Mediteranei, în eforturile de a fi mai aproape de Israel în urma atacurilor Hamas, au declarat duminică, pentru Associated Press, doi oficiali americani sub protecția anonimatului.

Potrivit Casei Albe, președintele Joe Biden i-a transmis duminică premierului israelian că un ajutor suplimentar american este „în drum spre Israel”.

„Președintele Biden l-a informat pe prim-ministru cu privire la angajamentul diplomatic intens întreprins de Statele Unite în ultimele 24 de ore în sprijinul Israelului. Președintele a transmis, de asemenea, că un sprijin suplimentar pentru Forțele de Apărare ale Israelului este pe drum spre Israel”, a anunțat Casa Albă, fără a oferi alte detalii.

În ce constă ajutorul SUA pentru Israel

Statele Unite au dispus ca USS Gerald R. Ford, cel mai mare portavion din lume, să navigheze spre estul Mediteranei, în eforturile de a fi mai aproape de Israel în urma atacurilor Hamas, au declarat duminică, pentru Associated Press, doi oficiali americani sub protecția anonimatului.

„USS Gerald R. Ford și cei aproximativ 5.000 de marinari ai săi vor fi însoțiți de crucișătoare și distrugătoare într-o demonstrație de forță care este menită să fie gata să răspundă la orice, de la eventual interzicerea aprovizionării Hamas cu armament suplimentar, și până la efectuarea supravegherii”, scrie Associated Press.

De asemenea, NBC News a relatat, conform News.ro, că ajutorul include mutarea navelor marinei americane şi a avioanelor militare mai aproape de Israel, în semn de sprijin, precum şi elaborarea unor planuri pentru evacuarea necombatanţilor cetăţeni americani.

Printre alte măsuri posibil luate în considerare se numără eliberarea stocului de muniţie americană depozitat în Israel, la care Israelul are voie să aibă acces în caz de urgenţă. O mare parte din această muniţie a fost trimisă în Ucraina, spre nemulţumirea oficialilor israelieni, deşi oficialii americani consideră că a rămas suficientă muniţie în stoc pentru a fi folosită de Israel.

În timp ce legislatorii americani din întregul spectru politic au susţinut legislaţia care solicită un ajutor militar suplimentar pentru Israel, este neclar dacă Congresul are autoritatea de a înainta noi proiecte de lege fără un preşedinte al Camerei Reprezentanţilor în funcţie.

Președintele american Joe Biden a susținut sâmbătă, la Casa Albă, o scurtă declarație despre situația din Israel, el afirmând că „Statele Unite sunt alături de Israel”. „Nu există niciodată o justificare pentru atacurile teroriste”, a declarat Biden în declarațiile susținute la Casa Albă, potrivit CNN.

El a adăugat că SUA vor susține ferm Israelul. „Ne vom asigura că vor dispune de ajutorul de care au nevoie cetățenii lor și că pot continua să se apere”, a spus președintele american.

Atacul Hamas asupra Israelului continuă și duminică, organizația islamistă afirmând că încă are luptători în șapte orașe israeliene, pe care îi sprijină cu tiruri de rachete. Hezbollahul a intervenit și el în conflict, atacând duminică dimineață cu tunuri și rachete poziții din fermele disputate de la Shebaa, iar forțele israeliene au răspuns cu tiruri de artilerie și drone, asupra unor poziții ale grupării din Liban.

De asemenea, armata israeliană continuă să lovească poziții Hamas din Fâșia Gaza și luptele de eliminare a militanților islamiști de pe teritoriul său. Bilanțul la acest moment este de sute de morți și mii de răniți în fiecare tabără, plus mulți prizonieri.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro