Sari direct la conținut

Ofensiva Hamas provoacă o explozie de solidaritate în lumea arabă: „La ce vă așteptați de la palestinieni? Să fie uciși în fiecare zi și să nu facă nimic?!”

HotNews.ro
Proteste pro Palestina, Foto: Dita Alangkara / AP / Profimedia
Proteste pro Palestina, Foto: Dita Alangkara / AP / Profimedia

Ofensiva lansată de palestinienii din Hamas împotriva Israelului a provocat un val de solidaritate în întreaga lume arabă, rețelele de socializare fiind înflăcărate de cuvântul la modă „potopul de la Al-Aqsa”, denumit astfel după atacul fără precedent care a făcut sute de morți, potrivit AFP.

În Liban, încă din primele momente ale ofensivei surpriză lansate sâmbătă, locuitorii au distribuit prăjituri în stradă și au dansat în cartierele din Beirut și din suburbiile sale sudice, un bastion al mișcării Hezbollah, precum și în taberele de refugiați palestinieni.

Un miting studențesc a avut loc, de asemenea, în fața Universității Americane din Beirut. „Este o cauză justă și noi îi susținem întotdeauna. Dacă nu putem purta arme, putem cel puțin să-i susținem”, a declarat Rim Sobh, un palestinian în vârstă de 18 ani.

În orașul Saida din sudul țării, care se învecinează cu cea mai mare tabără de refugiați palestinieni din Liban, moscheile au transmis rugăciuni și incantații în sprijinul „luptătorilor rezistenței palestiniene”.

„Rezistența împotriva opresorului”

La Damasc, clădirea operei a fost iluminată în culorile palestiniene, iar convoaie de mașini au străbătut orașul, fluturând steaguri palestiniene și siriene și difuzând prin difuzoare cântece care elogiau „rezistența”.

„Îi susțin pe palestinieni pentru că își apără drepturile lor. Nu mai au nimic de pierdut”, spune Marah Sleimane, funcționar public la Universitatea din Damasc.

„Ofensiva Hamas ne-a redat un sentiment pe care îl uitasem de ani de zile și ne-a dat speranța că într-o zi vom putea să ținem capul sus”, adaugă această femeie de 42 de ani.

Etichetele „Al-Aqsa flood”, „Palestina”, „Palestina este cauza mea” și „Gaza sub bombardament” se aflau pe prima poziție în majoritatea țărilor arabe pe X (fostul Twitter).

„Urmărim știrile pe ecranele noastre. Nu putem face altceva decât să scriem mesaje de susținere pentru Gaza și pentru întreaga Palestină”, a comentat Darine Dandachli, o libaneză, pe X.

Într-o înregistrare video pe Instagram, comediana libaneză Șaden Faqih a rezumat sentimentul din țara sa, unde pozițiile sunt în general împărțite în ceea ce privește cauza palestiniană: „Pot fi împotriva Hamas și să susțin rezistența armată împotriva asupritorului”.

„La ce vă așteptați de la palestinieni? Să fie uciși în fiecare zi și să nu facă nimic (…), să moară în tăcere?”, a martelat ea.

Pe canalele naționale și panarabe, gazdele și invitații talk-show-urilor au concurat între ei în susținerea ofensivei palestiniene.

La Ramallah, aproximativ o sută de palestinieni au fluturat steaguri Hamas la un miting menit să trimită „un mesaj (de susținere) către Gaza, un mesaj către rezistență, un mesaj către poporul palestinian din diaspora, un mesaj către națiunea noastră și un mesaj către popoarele libere din lume”, a declarat pentru AFP Hassan Youssef, un manifestant.

Chiar și în Egipt, prezentatorii de talk-show pro-regim, de obicei foarte ostili Hamas, au salutat „rezistența unui popor asuprit” și o „insultă la adresa teoriei invincibilității israelienilor”.

Pe stadioane…

În această țară, unde demonstrațiile sunt interzise, doar o mică paradă a avut loc pe terenul Universității Americane din Cairo.

Așa cum se întâmplă adesea în țările arabe, solidaritatea cu palestinienii a fost exprimată pe stadioane. La un meci de fotbal din Cairo, suporterii au scandat „prin sufletul nostru, prin sângele nostru, ne sacrificăm pentru tine, Palestina”.

În Tunisia, o demonstrație „în sprijinul rezistenței palestiniene” este programată pentru joi, iar elevii au salutat luni steagul palestinian în școli, la inițiativa Ministerului Educației.

La Bagdad, în Irak, mai multe grupuri au organizat demonstrații de susținere, fluturând steaguri palestiniene.

Marți seara târziu, peste 4.000 de persoane s-au adunat în centrul orașului Amman din Iordania, strigând „Hai, hai Hamas” și „Revoluție, revoluție până la moarte”.

Mai multe guverne arabe și-au declarat solidaritatea cu palestinienii, în timp ce Emiratele Arabe Unite și Bahrein, două state din Golf care și-au normalizat relațiile cu Israelul, s-au remarcat prin condamnarea luării de ostatici civili israelieni.

În ciuda acestui fapt, zeci de oameni din Bahraini demonstrează aproape zilnic în sprijinul ofensivei Hamas, cu fețele ascunse de un keffiyeh palestinian pentru bărbați sau acoperite de un niqab pentru femei, pentru a nu fi deranjați de autorități. (AFP)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro