Sari direct la conținut

Scandalul Balticconnector și securitatea energetică a Europei: Cum își exportă Norvegia gazele naturale?

HotNews.ro
Unitate de procesare a gazului natural in Norvegia, Foto: Carina Johansen / AFP / Profimedia
Unitate de procesare a gazului natural in Norvegia, Foto: Carina Johansen / AFP / Profimedia

Un gazoduct și un cablu de date care leagă Finlanda și Estonia pe sub Marea Baltică au fost avariate duminică din cauza unei „activități externe mecanice”, potrivit Helsinki, ceea ce a alimentat îngrijorarea cu privire la securitatea aprovizionării cu energie în regiune, potrivit Reuters.

Președintele finlandez, Sauli Niinistö, anunțase marți că scurgerea din conductă, care a dus la încetarea funcționării acesteia duminică, a fost probabil „rezultatul unei activități externe”.

Norvegia, vecina Finlandei, este cel mai mare exportator de gaze naturale din Europa, exportând peste 120 de miliarde de metri cubi de gaze în 2022.

Țara nordică își exportă gazele printr-o rețea de conducte submarine către consumatori, precum Marea Britanie și Germania. În plus, aceasta transportă gaze naturale lichefiate (GNL).

Reuters ne oferă o privire asupra rutelor de export ale Norvegiei:

Câte conducte există?

Anul trecut, Norvegia a transportat 116,9 miliarde de metri cubi de gaze către Uniunea Europeană și Marea Britanie prin intermediul unui sistem de conducte de peste 8.800 km, format din 22 de conducte individuale operate de Gassco.

În plus, gazul produs din zăcămintele Alvheim și Martin Linge este exportat în Marea Britanie prin conducte gestionate de alți operatori.

Gazoductul SAGE, care transportă gazele din Alvheim, este operat de Ancala Midstream, în timp ce gazoductul FUKA, care transportă gazele din Martin Linge, este operat de North Sea Midstream Partners.

Cine primește gazul norvegian?

Conductele se conectează la șapte terminale de recepție: Marea Britanie și Germania au fiecare două, iar Belgia, Danemarca și Franța au câte unul.

Terminalul Easington, situat pe coasta de est a Angliei, primește gaze prin conducta Langeled, în timp ce terminalul St Fergus din Scoția se conectează la conductele Flags și Vesterled.

Terminalele germane de la Dornum și Emden, situate de-a lungul coastei Mării Nordului, aproape de granița cu Olanda, se conectează la conductele Europipe I și II și, respectiv, Norpipe.

În Belgia, un terminal din portul Zeebrugge se conectează la gazoductul Zeepipe, în timp ce gazul din conducta Franpipe este primit la un terminal din Dunkerque, Franța.

Din 2022, terminalul Nybro de pe coasta de vest a Danemarcei primește gaze norvegiene prin conducta Baltic Pipe, care traversează Danemarca înainte de a continua subacvatic în Polonia.

Exportă norvegia GNL?

Norvegia operează, de asemenea, un terminal de lichefiere în orașul arctic Hammerfest, cunoscut și sub numele de Melkoeya.

Acesta poate livra 6,5 miliarde de metri cubi de GNL pe an, ceea ce reprezintă aproximativ 5% din exporturile norvegiene de gaze.

În 2022, exporturile din terminal au fost de numai 3,7 miliarde de metri cubi, deoarece uzina a fost deconectată până la sfârșitul lunii mai, în urma unui incendiu produs în septembrie 2020.

Deși navele-tancuri de GNL pot extinde raza de acțiune a gazului norvegian dincolo de Europa, aproape toate exporturile au mers către destinații europene în 2022.

Cine extrage gaz în Norvegia?

Țara a atras companii internaționale, printre care Wintershall Dea, TotalEnergies, ConocoPhillips și Shell.

Cu toate acestea, cel mai mare jucător este Equinor, deținut majoritar de statul norvegian. Aceasta a produs peste 45 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, aproximativ 36% din producția totală norvegiană de 123,8 miliarde de metri cubi în 2022.

Equinor vinde, de asemenea, gaze în numele Petoro, o companie deținută în totalitate de stat care deține participații în zăcăminte offshore, dar nu operează ea însăși niciun activ.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro