Premieră: Comisia Europeană va prezenta situația reformelor din țările candidate Ucraina și R. Moldova
Comisia Europeană prezintă miercuri, pentru prima dată, evaluarea sa asupra reformelor din Republica Moldova şi Ucraina, care au primit în iunie 2022 statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană, transmite Agerpres.
În fiecare an, executivul comunitar adoptă o serie de documente ce expun calea de urmat şi evaluarea asupra reformelor realizate în ţările candidate şi în cele candidate potenţiale la aderare.
În afară de Albania, Bosnia, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia şi Turcia, pachetul de miercuri include pentru prima dată Republica Moldova şi Ucraina, două noi candidate la aderarea la UE, plus Georgia, ţară potenţial candidată.
Miercuri după-amiază, membrii Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European (AFET) îl vor audia pe comisarul european pentru vecinătate şi extindere Oliver Varhelyi cu privire la viitorul politicii de extindere a UE şi la situaţia progreselor în ţările vizate de pachetul de extindere.
De asemenea, Varhelyi va prezenta noul plan de creştere al Comisiei Europene, în valoare de 6 miliarde de euro, pentru Balcanii Occidentali. În aşteptarea punerii în practică a reformelor legate de UE, planul este menit să ajute ţările din această regiune să-şi urmărească obiectivele de integrare europeană.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a deplasat recent în cele şase ţări vizate de acest plan – Albania, Bosnia, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru şi Serbia – pentru a le prezenta guvernelor şi parlamentelor respective detaliile.
Macedonia de Nord şi Albania au început oficial negocierile de aderare la UE în 2022, Muntenegrul în 2012, Serbia în 2014, în timp ce negocierile cu Turcia sunt îngheţate.
Uniunea Europeană a acordat statutul de candidat Bosniei, Republicii Moldova şi Ucrainei în 2022, stabilind cerinţe suplimentare Georgiei pentru a beneficia de acelaşi statut. Tot anul trecut, Kosovo a prezentat oficial o cerere de aderare la UE.
La reuniunea sa din decembrie, Consiliul European ar urma să adopte o decizie privind începerea sau nu a negocierilor de aderare cu Bosnia, Republica Moldova şi Ucraina.
Citește și: