Sari direct la conținut

Finlanda acuză Rusia de o provocare la graniță: Vom notifica NATO

HotNews.ro
Premierul finlandez Petteri Orpo (prim-plan) alaturi de alti oficiali de la Helsinki, Foto: Antti Yrjonen-NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia Images
Premierul finlandez Petteri Orpo (prim-plan) alaturi de alti oficiali de la Helsinki, Foto: Antti Yrjonen-NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Premierul finlandez Petteri Orpo a declarat marți după-amiaza că Rusia pare să organizeze o provocare cu migranți la granița dintre cele două țări în contextul unor activități neobișnuite ale grănicerilor ruși și că situația trebuie luată în serios, relatează Reuters.

Orpo a declarat că autoritățile ruse de frontieră au început să permită unor persoane să ajungă la granița cu Finlanda, chiar dacă acestea nu au documentele necesare și că „este evident că aceste persoane sunt ajutate să ajungă la frontieră”.

Premierul Finlandei a spus de asemenea că „grăniceri ruși au escortat și transportat persoane pentru a ajunge la graniță”.

El a avertizat totodată că situația „trebuie luată în serios”.

Comentariile sale vin după ce în cursul acestui weekend poliția de frontieră finlandeză a anunțat că un număr neobișnuit de persoane, cu precădere solicitanți de azil, au sosit la punctele de trecere a frontierei din sud-estul Finlandei în ultimele luni.

Numai în cursul zilei de marți, cel puțin douăzeci de solicitanți de azil au ajuns deja la punctele de trecere a frontierei din Nuijamaa și Vaalimaa, din sud-estul Finlandei.

„Unor persoane care nu dețin documente de călătorie valabile și care vin să solicite azil li s-a permis să ajungă la granița finlandeză. În acest sens, aceasta pare a fi o decizie foarte conștientă”, a mai spus Petteri Orpo, subliniind că autoritățile ruse și-au schimbat clar comportamentul în această privință.

Încearcă Rusia o provocare cu migranți la granița NATO pe modelul bielorus?

Ministrul finlandez al internelor Mari Rantanen a declarat la rândul său marți că grănicerii finlandezi pregătesc măsuri pentru a face față situației.

„Mesajul nostru este că guvernul răspunde la situație. Acum este momentul să luăm măsuri”, a spus Rantanen, adăugând că inițial vor fi încercate măsuri mai „blânde”, iar apoi se va trece la unele dure.

Mikko Lehmus, directorul centrului de analiză a riscurilor din cadrul serviciului de grăniceri al Finlandei, a declarat că majoritatea solicitanților de azil provin din Irak, Yemen și Somalia.

Situația pare să amintească de criza artificială a migranților provocată de Belarus la sfârșitul 2021 la granițele sale cu Polonia și Lituania.

Lehmus a spus că actualele cifre privind sosirile la graniță sunt îngrijorătoare, dar că situația este sub control.

„Problema a fost discutată la nivel oficial cu Rusia, dar aceste discuții nu au dus la rezultatul dorit”, a mai precizat și ministrul de interne Rantanen.

Atât acesta, cât și premierul Orpo, au precizat că Finlanda s-a confruntat cu o astfel de problemă la granița sa cu Rusia doar în perioada 2015-2016, în perioada de vârf a crizei migranților.

Finlanda va raporta situația aliaților din NATO

Ministrul finlandez al apărării Antti Haakkanen a vorbit la rândul său despre situația de la graniță, afirmând că „se vede o intrare controlată”.

El a precizat că îi va informa, printre alții, pe secretarul general al NATO Jens Stoltenberg și pe Înaltul Reprezentant al UE Josep Borrell despre traficul transfrontalier neobișnuit, atunci când miniștrii apărării din Finlanda, Estonia și Suedia vor prezenta la Bruxelles o imagine de ansamblu asupra situației din Marea Baltică.

„Nu există dovezi în sine asupra faptului că acestea sunt legate între ele în vreun fel – [avarierea gazoductului] Balticconnector sau aceste puncte de trecere a frontierei. Dar toate acestea trebuie luate foarte în serios”, a afirmat Hakkanen.

El a spus de asemena că va prezenta marți la reuniunea miniștrilor apărării din UE rezultatele de până acum ale anchetei privind incidentul neobișnuit de luna trecută care a dus la avarierea gazoductului Balticconnector ce leagă Finlanda de Estonia, precum și tăierea a două cabluri de comunicații ce trec pe sub Marea Baltică.

Ministrul finlandez al apărării a precizat că ancheta a ajuns „destul de departe” și că „în cea mai mare parte, știm cine este autorul”.

Finlanda a devenit în luna aprilie a acestui an ultima țară care s-a alăturat Alianței Nord-Atlantice, renunțând la neutralitatea sa istorică în lumina invaziei rusești din Ucraina.

Finlanda și Rusia și-au expulzat reciproc diplomați în lunile care au urmat în urma unui incident ce a avut loc la începutul lunii mai la consulatul rusesc de pe insula demilitarizată Aland, un teritoriu finlandez.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro