Sari direct la conținut

Franța blochează activarea de la distanță a telefoanelor mobile în anchetele penale / „Nu suntem departe de romanul lui George Orwell”

HotNews.ro
telefoane mobile, Foto: La Nacion / Zuma Press / Profimedia
telefoane mobile, Foto: La Nacion / Zuma Press / Profimedia

Consiliul Constituțional al Franței a blocat joi una dintre cele mai sensibile măsuri din proiectul de lege privind justiția: activarea de la distanță a telefoanelor mobile și a dispozitivelor electronice pentru a asculta și filma persoanele implicate în anumite anchete fără știrea lor, potrivit AFP.

Măsura „încalcă” „dreptul la respectarea vieții private” și „nu poate fi considerată ca fiind proporțională cu scopul urmărit”, potrivit unui comunicat. Consiliul a aprobat, totuși, utilizarea acestei tehnici pentru geolocalizare.

Deputații din La France insoumise (LFI, stânga radicală) au depus un recurs la Consiliul Constituțional după adoptarea legii, la 11 octombrie.

Cenzurând captarea video și audio la distanță, Consiliul a subliniat că măsura „permite înregistrarea, în orice loc în care poate fi localizat dispozitivul conectat deținut de o persoană privată, inclusiv în spații rezidențiale, a cuvintelor și imaginilor care privesc atât persoanele vizate de anchete, cât și terțe persoane”.

Măsura este considerată ca fiind „o încălcare deosebit de gravă a dreptului la viață privată”.

Guvernul a intenționat să autorizeze această nouă tehnică de anchetă în cazurile de terorism, delincvență și crimă organizată.

Stânga denunțase o „pantă foarte periculoasă”, chiar o „derivă autoritară”, în urma criticilor formulate de ONG-uri și avocați.

Este vorba de „zeci de cazuri pe an”, ceea ce este „departe de totalitarismul din 1984”, romanul lui George Orwell, a replicat ministrul francez al justiției, Eric Dupond-Moretti.

Ministrul a comparat această măsură cu „vechea tehnică” de a planta microfoane sau camere de luat vederi asupra suspecților.

Mai presus de toate, el a subliniat că activarea de la distanță a dispozitivelor conectate este deja utilizată de „serviciile de informații”, fără autorizația unui judecător, care ar fi esențială în acest caz.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro