Sari direct la conținut

Dmitri Peskov: Vreau sincer să cred că Vladimir Putin va candida pentru un nou mandat de președinte

HotNews.ro
Vladimir Putin, Foto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia
Vladimir Putin, Foto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, într-un interviu publicat vineri, că speră ca președintele Vladimir Putin să candideze la alegerile din martie pentru un nou mandat de președinte al Rusiei, o decizie care l-ar menține pe șeful Kremlinului la putere cel puțin până în 2030, transmite Reuters.

Putin, căruia Boris Elțîn i-a transmis președinția în ultima zi a anului 1999, a fost deja la putere mai mult timp decât orice alt lider de la Kremlin de la Iosif Stalin încoace, depășind chiar și mandatul de 18 ani al lui Leonid Brejnev.

Întrebat de canalul de televiziune studențesc al Institutului de Stat pentru Relații Internaționale din Moscova (MGIMO) cum ar trebui să fie următorul președinte de după Putin, Peskov a spus: „La fel”.

„Sau diferit, dar la fel”, a adăugat Peskov zâmbind.

„Putin nu și-a anunțat încă intenția de a candida, dar vreau sincer să cred că va face acest lucru și nu am nicio îndoială că va câștiga alegerile. Nu am nicio îndoială că va continua să fie președinte”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Vladimir Putin s-a decis să candideze pentru un nou mandat de şef al statului în martie anul viitor şi va rămâne astfel la putere cel puţin până în 2030, au declarat pentru Reuters, luna aceasta, şase surse.

Sursele Reuters, care au cerut să li se păstreze anonimatul datorită situației politice de la Kremlin, au afirmat că decizia lui Putin a ajuns la subordonaţi, iar acum consilierii săi pregătesc campania electorală.

Preşedintele este apreciat favorabil de 80% din ruşi conform sondajelor de opinie, iar dacă va candida, alegerile vor fi o formalitate; el va câştiga cu siguranţă, fiind sprijinit de întreg aparatul de stat, de presa de stat şi neavând practic nicio opoziţie serioasă.

Mulţi diplomaţi străini, agenţi secreţi şi oficiali se aşteaptă, potrivit agenţiei Reuters, ca Putin să rămână la putere pe viaţă. Până acum nu s-a confirmat oficial însă că el va candida anul viitor.

Referințe:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro