Sari direct la conținut

Franța a testat o rachetă balistică cu rază lungă de acțiune

HotNews.ro
Test cu rachetă balistică M51.3 în Franța, Foto: Twitter / Sébastien Lecornu
Test cu rachetă balistică M51.3 în Franța, Foto: Twitter / Sébastien Lecornu

Franța a testat cu succes o rachetă balistică cu rază lungă de acțiune M51.3, sporind credibilitatea capacităților de descurajare nucleară franceze, a anunțat duminică Ministerul Apărării, potrivit Reuters.

Racheta, care nu purta o armă nucleară, a fost lansată de la baza de testare a rachetelor a armatei franceze de la Biscarosse, în sud-vestul Franței, și a aterizat în Atlanticul de Nord, „la sute de kilometri de orice țărm”, a precizat ministerul, fără a oferi mai multe detalii.

„Zborul a permis confirmarea unei îmbunătățiri majore a rachetei, care va contribui la credibilitatea pe termen lung a descurajării transoceanice franceze în următoarele decenii”, a afirmat ministerul într-un comunicat difuzat duminică.

Acesta a adăugat că menținerea credibilității operaționale a armelor nucleare ale Franței este necesară având în vedere mediul internațional.

Ministrul apărării, Sebastien Lecornu, a spus și el că „această realizare consolidează credibilitatea descurajării noastre nucleare și demonstrează excelența industriei noastre de profil.”

După invazia Rusiei în Ucraina, președintele Vladimir Putin a avertizat în mod repetat Occidentul că este pregătit să folosească arme nucleare pentru a apăra Rusia.

Racheta M51.3 este o versiune îmbunătățită a M51, o rachetă balistică strategică maritimă- terestră cu trei trepte, proiectată pentru a fi lansată de pe submarinele Marinei franceze.

M51 a fost testată pentru prima dată de la o bază terestră în 2006 și de pe un submarin în 2010, anul în care a fost introdusă în serviciu.

Noua rachetă M51.3, care ar trebui să intre în serviciu în jurul anului 2025, este dezvoltată de firma aerospațială ArianeGroup, o societate mixtă între Airbus și grupul francez de apărare Safran.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro