Sari direct la conținut

Nicolas Sarkozy, care a blocat la București intrarea Ucrainei în NATO, face noi afirmații controversate privind rolul Kievului în Europa

HotNews.ro
Angela Merkel si Nicolas Sarkozy in 2008, Foto: Eric Feferberg / AFP / Profimedia Images
Angela Merkel si Nicolas Sarkozy in 2008, Foto: Eric Feferberg / AFP / Profimedia Images

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy, care s-a opus aderării Ucrainei la NATO în cadrul summitului alianței organizat în 2008 la București, spune acum că țara vecină ar trebui să „aspire” să devină o „punte” între Rusia și Europa, relatează TASS.

„Să încerci să aperi accederea Ucrainei în NATO cu orice preț este o greșeală”, a afirmat Sarkozy într-un interviu acordat cotidianului spaniol El Mundo.

„Vocația Ucrainei este să rămână o țară neutră, cu garanții de securitate foarte solide din partea comunității internaționale, desigur, și să aspire să devină din nou o punte între Rusia și Europa”, a adăugat el.

Nicolas Sarkozy a apărat și politica actualului președinte francez Emmanuel Macron de a încerca să „păstreze deschis canalul de comunicare cu omologul său Vladimir Putin aproape până la sfârșit”, după cum a fost întrebat de jurnaliștii spanioli.

„Da, a avut dreptate în a încerca să mențină dialogul cu președintele Putin și eu regret sincer că nu a mers mai departe cu continuarea acestui dialog, cum am făcut-o eu în 2008”, a conchis Sarkozy.

Sarkozy și Merkel au făcut front comun împotriva SUA în privința extinderii NATO către Est

Sarkozy și fostul cancelar Angela Merkel s-au opus în mod faimos în timpul summitului NATO organizat la București în 2008 începerii discuțiilor de aderare a Ucrainei și Georgiei la NATO. Mutarea a fost susținută puternic la momentul respectiv de fostul președinte american George W. Bush, care se apropia de finalul celui de-al doilea mandat al său.

Angela Merkel a vorbit despre decizia de atunci după începerea invaziei rusești, afirmând într-un scurt comunicat de presă publicat în aprilie 2022 că își asumă hotărârea de la momentul respectiv.

Merkel a spus în urmă cu 14 ani că ar fi prea devreme pentru o aderare a Ucrainei și Georgiei la NATO, dar că „este evident că ambele țări au o perspectivă pentru aderare”.

Reacția sa din aprilie anul trecut a venit după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că o invită atât pe ea, cât şi pe Nicolas Sarkozy, la Bucea, pentru a vedea masacrul comis de armata rusă.

În ceea ce-l privește pe Nicolas Sarkozy, acesta a fost ținta unui val de critici în Franța în urmă cu doar câteva luni, după ce a declarat că susține o Ucraină „neutră” şi un referendum pentru „ratificarea” anexării Crimeei.

Urmărește ultimele evoluții din a 656-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro