Sari direct la conținut

Medicament vedetă anti-obezitate: Când se oprește tratamentul, pacientul începe să se îngrașe (studiu)

HotNews.ro
Eli Lilly, Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia
Eli Lilly, Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

De câteva luni, o nouă generație de medicamente împotriva obezității atrage atenția a milioane de pacienți și a industriei farmaceutice – și o întrebare: ce se întâmplă când aceste tratamente sunt întrerupte?

Potrivit unui studiu publicat luni, o proporție semnificativă din greutatea pierdută în cadrul tratamentului revine după ce acesta este întrerupt, ceea ce indică faptul că aceste noi molecule ar putea crea o formă de dependență pe termen lung, potrivit AFP.

Studiul, publicat în Journal of the American Medical Association, a fost realizat cu tirzepatida, un compus al laboratorului american Eli Lilly prezent în Zepbound, aprobat în noiembrie în Statele Unite ca tratament pentru obezitate, o boală care afectează aproximativ 40% dintre adulții din această țară.

Alături de Wegovy, Mounjaro și Ozempic, Zepbound face parte din valul recent de medicamente care fac furori în sectorul farmaceutic și alimentează speranțele a milioane de pacienți din întreaga lume prin proprietățile lor extrem de atractive: tratează diabetul de tip 2, ajută la scăderea în greutate și pot fi utilizate pentru tratarea obezității.

Aceste medicamente imită un hormon secretat de intestine, GLP-1 (prescurtarea de la glugaco-like peptide 1), care reduce pofta de mâncare prin senzația de sațietate.

Jumătate din greutatea pierdută

În studiul publicat luni, circa 670 de pacienți au luat mai întâi o doză de Zepbound sub formă de injecție săptămânală, ceea ce i-a făcut să piardă în medie 21% din greutatea corporală după 36 de săptămâni.

Aceștia au fost apoi separați în două grupuri: unul a continuat să primească Zepbound, iar celălalt un placebo.

După 88 de săptămâni (mai mult de un an și jumătate), cei care au primit placebo au recăpătat aproape jumătate din greutatea pe care o pierduseră, deși greutatea lor era încă cu 10% mai mică decât la începutul tratamentului.

Grupul Zepbound a continuat să piardă în greutate, cu o masă corporală cu 25% mai mică decât la început.

Grupul a fost alcătuit din pacienți din Argentina, Brazilia, Taiwan și Statele Unite, cu o vârstă medie de 48 de ani, aproximativ 70% femei și o greutate inițială medie de 107 kg.

Toți au primit sfaturi despre cum să mănânce mai puțin și să facă exerciții fizice.

Aceste rezultate „evidențiază necesitatea de a continua tratamentul pentru a preveni revenirea kilogramelor și a asigura o reducere continuă a greutății”, care aduce beneficii cardiace semnificative, scriu autorii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro