Sari direct la conținut

Marea Britanie le va interzice coloniștilor israelieni violenți să intre în țară

HotNews.ro
David Cameron, Foto: Alex Brandon / AP / Profimedia
David Cameron, Foto: Alex Brandon / AP / Profimedia

Ministrul britanic de externe David Cameron a declarat joi că persoanelor responsabile de violențe împotriva palestinienilor, o referință la coloniștii israelieni radicali din Cisiordania, li se va interzice să intre în Marea Britanie, relatează Reuters.

Cifrele publicate de ONU arată că numărul atacurilor comise de coloniști israelieni în Cisiordania împotriva palestinienilor au crescut de peste două ori după atacul sângeros lansat de Hamas împotriva Israelului pe 7 octombrie.

„Prin țintirea și uciderea civililor palestinieni, coloniștii extremiști subminează securitatea și stabilitatea atât pentru israelieni, cât și palestinieni”, a declarat Cameron pe platforma social media „X”, fosta Twitter.

„Israelul trebuie să ia măsuri mai ferme pentru a opri violența coloniștilor și să îi tragă la răspundere pe cei vinovați. Le interzicem coloniștilor responsabili de violență să intre în Marea Britanie pentru a ne asigura că țara noastră nu poate deveni un cămin pentru cei care comit aceste acte de intimidare”, a adăugat el.

Anunțul său vine după ce secretarul de stat Andrew Mitchell a precizat luni în fața parlamentului britanic că ministrul de externe a discutat săptămâna trecută subiectul interdicțiilor de călătorie cu omologul său american, Antony Blinken.

UE pregătește la rândul ei sancțiuni împotriva coloniștilor israelieni

Oficiali din Uniunea Europeană și-au exprimat la rândul lor tot mai multe îngrijorări față de intensificarea violenței împotriva palestinienilor din Cisiordania, teritoriu ocupat de Israel dar administrat de Autoritatea Palestiniană condusă de Mahmud Abbas.

Josep Borrell, șeful diplomației europene, a declarat mai devreme în cursul acestei săptămâni că va propune adoptarea unor sancțiuni împotriva coloniștilor israelieni responsabili de comiterea unor acte de violență față de palestinienii din Cisiordania.

Deși Borrell nu a intrat în detalii cu privire la sancțiunile propuse, mai mulți oficiali ai UE au declarat pentru Reuters că ele urmează să introducă interdicții privind intrarea în spațiul comunitar.

Problema coloniilor israeliene din Cisiordania a fost de-a lungul anilor unul dintre cele mai mari impedimente care au împiedicat încheierea unui acord de pace între Israel și autoritățile palestiniene.

Hartă a Israelului care arată fâșia Gaza și Cisiordania (cunoscută în spațiul anglo-saxon sub denumirea de Malul de Vest – „West Bank”)

Coloniile sunt construite pe teritorii pe care Israelul le-a capturat în timpul războiului din 1967, dar pe care palestinienii le revendică pentru un viitor stat al lor. Chiar dacă acum sunt considerate ilegale de către majoritatea statelor din jurul lumii, ele s-au extins semnificativ în ultimii ani.

Pe același subiect:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro