Sari direct la conținut

Inițiativa „Sky Shield” la care participă și România va cumpăra 1.000 de rachete pentru sistemele „Patriot”

HotNews.ro
Lansarea unei rachete Patriot de către un sistem românesc, Foto: Inquam Photos / George Calin
Lansarea unei rachete Patriot de către un sistem românesc, Foto: Inquam Photos / George Calin

NATO a anunțat miercuri că agenția sa de achiziții militare va susține un grup de state membre, printre care Germania, Olanda, România și Spania, cu un contract de cumpărare a 1.000 de rachete GEM-T folosite de sistemele de apărare antiaeriană Patriot, relatează Reuters.

NATO a acordat contractul de producție și livrare celor de la COMLOG, un joint venture între companiile Raytheon din Statele Unite și MBDA, un producător european de armament. Agenția de achiziții a NATO a precizat de asemenea că producția europeană de rachete pentru sistemele Patriot va fi extinsă.

„Achizițiile consolidate multinaționale, în spiritul Inițiativei Europene Sky Shield (ESSI), oferă economii la scară și susține extinderea capacității de producție pentru noile rachete GEM-T pentru a răspunde cererii în creștere”, a declarat NATO într-un comunicat remis presei.

Germania și 13 țări NATO, printre care și România, semnaseră în octombrie anul trecut o scrisoare de intenție pentru achiziționarea în comun de sisteme de apărare antiaeriană precum Arrow 3 și Patriot ca parte a proiectului „Sky Shield” menit să consolideze apărarea antiaeriană a statelor participante la program.

„Prin această inițiativă, ne asumăm responsabilitatea comună pentru securitatea în Europa – prin reunirea resurselor noastre”, a declarat la momentul respectiv Christine Lambrecht, fostul ministru german al apărării, în timpul unei ceremonii la sediul NATO din Bruxelles.

Inițiativa „Sky Shield” vrea să consolideze apărarea antiaeriană a UE

Cancelarul german Olaf Scholz a fost cel care a anunțat pentru prima oară inițiativa comună, la finalul lui august, când a evocat un „plus de securitate pentru toată Europa”. El a spus că un sistem european de apărare aeriană ar fi mai eficient decât cazul în care fiecare ţară şi-ar construi propriul sistem de apărare aeriană, în condițiile în care acestea sunt scumpe şi au o complexitate ridicată.

Forțele armate ale României au efectuat primele teste cu sisteme Patriot la jumătatea lunii noiembrie. Însă acestea au fost achiziționate anterior lansării programului Sky Shield, ca parte a unui acord bilateral cu Statele Unite.

Sistemul Patriot, este cel mai nou și scump sistem intrat în dotarea Armatei Române. România a plătit circa 3,9 miliarde de dolari pentru șapte sisteme antiaeriene Patriot noi, în cea mai recentă configurație disponibilă, la pachet cu câteva sute de interceptori.

Până în prezent au fost livrate patru sisteme Patriot. Primul sistem PATRIOT a fost livrat Forțelor Aeriene Române în anul 2020, iar din anul 2021 execută misiuni specifice de apărare aeriană şi împotriva rachetelor a spaţiului aerian al României şi al NATO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro