Sari direct la conținut

Grecia: Premierul conservator Kyriakos Mitsotakis vrea să propună legalizarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex

HotNews.ro
Kyriakos Mitsotakis, Foto: Angelos Tzortzinis / DPA / Profimedia
Kyriakos Mitsotakis, Foto: Angelos Tzortzinis / DPA / Profimedia

Premierul conservator al Greciei, Kyriakos Mitsotakis, deschide o dezbatere privind căsătoriile şi dreptul la paternitate între persoane de acelaşi sex, în ciuda opoziţiei masive din partea Bisericii, a unor segmente largi ale societăţii şi chiar în interiorul partidului său de guvernământ, Noua Democraţie. Este de aşteptat ca Mitsotakis să abordeze pe larg această problemă într-un interviu televizat, miercuri, în care să îşi arate sprijinul pentru „egalitatea căsătoriei” şi să anunţe un proiect de lege care să le ofere cuplurilor de acelaşi sex dreptul de a se uni printr-o căsătorie civilă în loc de un simplu acord de parteneriat, relatează presa din Grecia, citată de News.ro.

Proiectul de lege va prevedea probabil dreptul la adopţie, cu drepturi depline şi egale pentru copiii crescuţi de un cuplu de acelaşi sex, şi se speculează că nu va dura mult timp până când legislaţia în acest sens va fi supusă la vot. În schimb, guvernul nu intenţionează să legifereze dreptul la reproducere asistată medical prin intermediul unei mame surogat.

Sondajele de opinie sugerează că grecii sunt împărţiţi aproape în mod egal în ceea ce priveşte căsătoria între persoane de acelaşi sex, dar se opun extinderii drepturilor parentale depline pentru cuplurile homosexuale.

Un sondaj efectuat de compania americană Stanley Greenberg a constatat că societatea greacă s-a schimbat faţă de vechile mentalităţi şi este mult mai deschisă faţă de căsătoriile între persoane de acelaşi sex decât era înainte. În special, cei care se declară alegători centrişti, publicul-cheie al lui Mitsotakis, manifestă o toleranţă deosebită faţă de astfel de probleme, scrie Greek City Times.

În ceea ce-i priveşte pe alegătorii de centru-dreapta şi de dreapta – care au o poziţie mai negativă pe această temă – o concluzie cheie este că, chiar dacă se opun, acest lucru nu va afecta, cu excepţia unei minorităţi restrânse, votul lor, ceea ce înseamnă, potrivit sondajelor, că nu va avea un cost electoral substanţial pentru Noua Democraţie.

Un sondaj realizat de Pulse pentru televiziunea Skai a adunat răspunsuri de la 1.107 participanţi, între 18 şi 20 decembrie, şi a ajuns la concluzia că 52% dintre cei intervievaţi au o părere pozitivă despre căsătoriile între persoane de acelaşi sex, cu o proporţie notabilă de 20% care le susţin pe deplin şi alţi 32% care nu au vreo obiecţie. Cu toate acestea, o minoritate substanţială de 33% ar prefera ca mariajul între persoane de acelaşi sex să nu fie legalizat în Grecia.

Ce spune Biserica Ortodoxă Greacă

Se aşteaptă ca premierul Kyriakos Mitsotakis să anunţe poziţia guvernului cu privire la mult aşteptata legislaţie ce ar permite căsătoria între persoane de acelaşi sex în cursul unui interviu ce va fi difuzat miercuri de postul public de televiziune ERT. Se anticipează că proiectul de lege propus va extinde, de asemenea, drepturile părinteşti pentru cuplurile gay, cu scopul de a proteja drepturile copiilor din parteneriatele între persoane de acelaşi sex care, în prezent, nu sunt recunoscute, scrie eKathimerini.

Biserica Ortodoxă Greacă a criticat propunerea. Sfântul Sinod al Bisericii, care conduce Biserica, a emis luna trecută un aviz de 1.500 de cuvinte, în care a declarat că pentru cuplurile de acelaşi sex, copiii sunt nişte „accesorii” şi sunt trataţi ca „animale de companie”.

Voci împotrivă în propriul partid

Înaintea interviului aşteptat al premierului, trei deputaţi din propriul partid, Noua Democraţie, şi-au exprimat opoziţia de principiu faţă de orice modificare a legii.

Ministrul de stat Makis Voridis, care şi-a făcut cunoscută opoziţia faţă de căsătoria între persoane de acelaşi sex în octombrie anul trecut, a fost întrebat la postul privat de televiziune ANT1 dacă există vreo posibilitate de a-şi schimba poziţia. „Părerea mea în această chestiune este o una de principiu, aşa că nu aş crede, dar în orice caz, să auzim ce are de spus premierul, având în vedere că sunt multe aspecte în această chestiune”, a declarat el.

Thanos Plevris, unul dintre liderii grupului parlamentar al ND, şi-a confirmat de asemenea opoziţia faţă de orice modificări legate de dreptul familiei. Încadrând problema ca pe o chestiune de conştiinţă, Plevris a adăugat că, chiar dacă dezbaterea nu ar fi fost despre adopţia de copii de către cuplurile de acelaşi sex, el s-ar fi opus în continuare propunerii. El consideră că această chestiune a fost deja rezolvată prin legea din 2015 privind uniunile civile şi a afirmat că o căsătorie „trebuie să rămână în cadrul formei familiale pe care o dorim”.

Întrebată despre părerea sa cu privire la această chestiune, o a treia deputată ND, Anna Karamanli, a declarat că nu consideră că aceasta este o „prioritate pentru public”, adăugând că există „probleme mult mai grave cu care se confruntă”. Ea a mai spus că nu este de acord cu propunerea „din principiu” şi a precizat că s-a opus, de asemenea, proiectului de lege privind uniunile civile.

Fostul prim-ministru Antonis Samaras şi-a exprimat şi el opoziţia, declarând în noiembrie anul trecut că „trebuie să susţinem familia nucleară, în care avem modele parentale de ambele sexe”.

Opoziția are propria propunere

Syriza, partid de stânga, de opoziţie, are propria propunere legislativă privind căsătoria între persoane de acelaşi sex. Partidul a prezentat luni o propunere legislativă pentru a elimina discriminarea bazată pe gen în dreptul familiei şi pentru a asigura dreptul la căsătorie pentru toate persoanele.

Propunerea depusă abordează necesitatea de a prioritiza drepturile LGBTQI+ ca o agendă politică în aliniere cu forţele democratice, social-liberale şi progresiste din Grecia şi din Europa, a declarat partidul.

Proiectul de lege are ca scop aducerea egalităţii pentru cuplurile de acelaşi sex, în special în ceea ce priveşte căsătoria, asigurând drepturi echivalente, cum ar fi adopţia şi reproducerea asistată medical, a declarat Syriza, adăugând că reformele propuse se aliniază cu strategia Uniunii Europene pentru egalitatea LGBTQI+.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro