Ucraina este al treilea mare furnizor de produse agricole pentru UE, dar și un mare importator
Ucraina rămâne printre primii trei furnizori de produse agricole către UE, chiar dacă în toamna anului 2023 exporturile au scăzut la un nivel aproape de cel de dinaintea invaziei, se arată în raportul Comisiei Europene, potrivit Kyiv Independent.
Fiind unul dintre cei mai importanți producători și exportatori agricoli din lume, comerțul Ucrainei este complicat de amenințările Rusiei la adresa transportului maritim din Marea Neagră, ceea ce a forțat țara să caute rute și piețe alternative.
„După valori ridicate ale importurilor agroalimentare din Ucraina în a doua jumătate a anului 2022 și la începutul anului 2023, importurile lunare din septembrie și octombrie 2023 au revenit aproape la nivelul din 2021 și au fost cu aproape jumătate mai mici decât în această perioadă din 2022 (-45%)”, se arată în raport.
Pentru perioada ianuarie și octombrie 2023, Ucraina a furnizat blocului european produse agricole în valoare de 12,84 miliarde de euro (13,9 miliarde de dolari).
Pe tot parcursul anului 2022, exporturile s-au ridicat la 15,3 miliarde de euro (16,7 miliarde de dolari) și la 11,9 miliarde de euro (13 miliarde de dolari) în 2021.
„Cu toate acestea, pot fi observate evoluții diferite în funcție de produse, cu creșteri mari la importurile de cereale (1,2 miliarde de euro, +39%), zahăr (+254 milioane de euro, +652%) și păsări de curte (+148 milioane de euro, +50%), în timp ce importurile au scăzut la oleaginoase și proteaginoase (-762 milioane de euro, -29%) și uleiuri vegetale (-688 milioane de euro, -29%).”
Ucraina se situează doar după Marea Britanie și Brazilia în ceea ce privește exporturile agricole către UE.
La rândul său, Ucraina a început să importe și ea din ce în ce mai multe produse agricole din UE. Potrivit raportului, această țară „a fost a treia destinație pentru care exporturile agroalimentare ale UE au crescut cel mai mult față de 2022, cu o creștere de 447 de milioane de euro (+19%), în majoritatea categoriilor de produse”, ajungând la 2,8 miliarde de euro (3,05 miliarde de dolari) în perioada ianuarie-octombrie 2023.
Importurile ucrainene în UE au crescut după ce blocul a instituit un regim de liber schimb la începutul anului 2022 pentru a ușura economia țării pe fondul unui război total. Importurile de cereale mai ieftine ale Ucrainei au stârnit îngrijorări în rândul vecinilor săi europeni, care s-au plâns de o concurență inegală și de blocaje logistice.
În urma unui apel din partea Poloniei, Bulgariei, României, Ungariei și Slovaciei, UE a interzis temporar importurile de cereale și alte câteva importuri agricole selecte în aceste cinci țări între mai și septembrie 2023. Aceste guverne au continuat în mare parte interdicția după data de expirare a UE.