Hamas susține că atacul din 7 octombrie a fost „un pas necesar”, recunoscând că a făcut „greșeli” – Document
Hamas a cerut duminică „încetarea imediată” a ocupației israeliene a teritoriilor palestiniene, justificând atacul sângeros pe care l-a lansat împotriva Israelului la 7 octombrie ca fiind un „pas necesar”, potrivit AFP.
La scurt timp după aceea, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că respinge „categoric” condițiile „monștrilor din Hamas”, care cer „încetarea războiului, retragerea forțelor noastre din Gaza” și „eliberarea tuturor criminalilor și violatorilor” pentru a elibera ostaticii reținuți în Gaza.
Într-un document de aproape douăzeci de pagini, publicat în engleză și arabă, primul de acest fel, mișcarea islamistă, declarată teoristă de Statele Unite, Uniunea Europeană și Israel, spune că vrea să ofere publicului și „versiunea sa”.
În ea, Hamas cere încetarea „agresiunii israeliene” și respinge „categoric” „planurile internaționale sau israeliene de a decide viitorul Fâșiei Gaza”.
În ciuda retragerii sale unilaterale din 2005, Israelul este considerat în continuare, conform dreptului internațional, puterea ocupantă a acestui teritoriu, cucerit în războiul arabo-israelian din 1967. Hamas a preluat puterea în 2007.
În timp ce atacul din 7 octombrie s-a soldat cu moartea a 1.140 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanț al AFP bazat pe cifre oficiale israeliene, Hamas susține că „a făcut tot posibilul pentru a evita rănirea civililor”, dar recunoaște că au existat „greșeli”.
În acea zi, sute de combatanți Hamas din Fâșia Gaza s-au infiltrat în Israel cu vehicule, pe calea aerului și pe mare.
Numeroase înregistrări video arată bărbați înarmați ucigând fără discernământ civili pe străzi, în case și pe locul unui festival de muzică în mai multe locuri.
Aproximativ 250 de persoane au fost luate ostatice în timpul acestui atac, de o violență și o amploare fără precedent, și, potrivit Israelului, 132 de persoane sunt încă captive în Gaza – dintre care 28 ar fi murit, potrivit unui bilanț AFP bazat pe cifre oficiale.
Autoritățile israeliene au dovedit că aceste comandouri ale Hamas au comis violuri, mutilări genitale, pedofilie și necrofilie. Hamas a respins însă aceste acuzații.
Martorii și experții intervievați de AFP spun că, din cauza confuziei din primele zile și a amplorii atacului, nu se poate încă face o imagine clară a abuzurilor sau a caracterului lor sistematic.
„Greșeli”
Hamas recunoaște că „este posibil să se fi făcut greșeli în punerea în aplicare a operațiunii „Al-Aqsa flood”, din cauza prăbușirii bruște a aparatului de securitate și militar și a haosului generat de-a lungul graniței dintre Israel și Fâșia Gaza”.
„Evitarea rănirii civililor, în special a copiilor, femeilor și bătrânilor, este o obligație religioasă și morală a luptătorilor din brigăzile al-Qassam”, continuă, referindu-se la aripa sa armată.
„Dacă au fost vizați civili, acest lucru s-a întâmplat accidental și în timpul confruntării cu forțele de ocupație”, a continuat el.
De asemenea, a cerut „oprirea imediată a agresiunii israeliene asupra Gaza, precum și a crimelor și epurării etnice comise împotriva întregii populații din Gaza”.
Din 7 octombrie, 25.105 palestinieni, în marea lor majoritate femei, copii și adolescenți, au fost uciși în Fâșia Gaza de operațiunile militare israeliene, potrivit Ministerului Sănătății din Hamas.
În ceea ce privește viitorul teritoriului, Hamas afirmă că „poporul palestinian are capacitatea de a-și decide viitorul”, insistând asupra faptului că „nimeni din lume” nu are dreptul de a decide în locul său.
Acesta a declarat că „consideră ocupația israeliană responsabilă din punct de vedere legal pentru suferințele pe care le-a provocat poporului palestinian”, acuzând-o pentru „crimele comise împotriva civililor, infrastructurii, spitalelor, instituțiilor de învățământ, moscheilor și bisericilor”.