Sari direct la conținut

Atac israelian asupra unui adăpost ONU din Gaza: cel puțin 9 morți / SUA au „deplâns” atacul

HotNews.ro
Mare parte din Fâșia Gaza s-a transformat în ruine după masivele bombardamente israeliene, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Mare parte din Fâșia Gaza s-a transformat în ruine după masivele bombardamente israeliene, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Atacurile împotriva unui adăpost ONU pentru persoanele strămutate din Khan Younès, în sudul Fâșiei Gaza, constituie „o încălcare flagrantă a regulilor fundamentale ale războiului”, a declarat miercuri un oficial ONU, citat de AFP.

Potrivit lui Thomas White, directorul pentru Gaza al Agenției Națiunilor Unite pentru refugiații palestinieni (UNRWA), „două tancuri au lovit o clădire care adăpostea 800 de persoane” în Khan Younès. El a raportat un prim bilanț de „nouă morți și 75 de răniți” pe X (fostul Twitter).

Philippe Lazzarini, șeful Unrwa, a condamnat „încă o încălcare flagrantă a regulilor fundamentale ale războiului”.

Centrul de formare transformat în adăpost „este marcat în mod clar ca fiind o structură ONU, iar coordonatele sale au fost comunicate autorităților israeliene”, a adăugat Philippe Lazzarini, șeful Agenției Națiunilor Unite pentru refugiații palestinieni (Unrwa), pe X (fostul Twitter), precizând că bilanțul de nouă morți anunțat de un alt oficial era „probabil mai ridicat”.

Armata israeliană a declarat că a „încercuit” Khan Younès, unde și-a intensificat operațiunile împotriva mișcării islamiste palestiniene Hamas.

Statele Unite au „deplâns” miercuri atacul asupra adăpostului ONU

„Deplângem atacul de astăzi asupra centrului ONU din Khan Younes”, a declarat presei purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Vedant Patel, adăugând că „funcția de protecție a obiectivelor ONU trebuie respectată”.

„M-ați auzit deja spunând-o, l-ați auzit deja pe secretarul de stat (Antony Blinken) spunând-o, dar civilii trebuie să fie protejați și funcția de protecție a instalațiilor ONU trebuie respectată”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

„Iar lucrătorii umanitari trebuie să fie protejați pentru ca ei să poată continua să ofere civililor ajutorul umanitar vital de care au nevoie”, a mai spus el.

Întrebat dacă Statele Unite au fost în contact cu Israelul, pe care îl sprijină ferm, în legătură cu acest atac, el a refuzat să intre în detaliile conversațiilor, dar a indicat că Washingtonul va continua să „ridice aceste întrebări dificile și foarte dure cu guvernul israelian”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro