Justiția britanică a respins plângerea formulată de Donald Trump în legătură cu controversatul „Dosar Steele”
Plângerea formulată în justiția britanică de fostul președinte american Donald Trump împotriva firmei care a redactat așa-zisul „Dosar Steele”, care i-a adus acuzații grave în timpul mandatului său, a fost respinsă joi de Înalta Curte de la Londra, relatează Reuters și The Washington Post.
În septembrie anul trecut Trump, favoritul Partidului Republican la alegerile prezidențiale americane din noiembrie, a dat în judecată Orbis Business Intelligence, firma de consultanță cofondată de fostul ofțier britanic de informații Christopher Steele, susținând că alegațiile prezentate de aceasta au încălcat reglementările britanice privind protejarea datelor personale.
Deși echipa de avocați a fostului președinte american a acționat în instanță Orbis în baza unei tehnicalități juridice, „Dosarul Steele” a conținut acuzații nefondate grave la adresa lui Trump.
Publicat în 2017 de către site-ul de știri BuzzFeed News, închis între timp, acest dosar conținea documente care pretindeau că FSB, Serviciul de Securitate de la Moscova, deține informații compromițătoare despre Trump din cauza unor activități de natură sexuală la care magnatul din New York ar fi participat în timpul unor vizite ale sale în Rusia.
„Dosarul Steele”, o sursă de stânjeneală majoră pentru presa americană
Documentele sugerau de asemenea că Rusia s-a implicat în alegerile prezidențiale din 2016 pentru a-l ajuta pe Trump să câștige. Documentele au fost publicate de BuzzFeed News în ianuarie 2017, cu 10 zile de învestirea lui Trump în funcția de președinte al SUA.
Acuzațiile au fost pe larg preluate și comentate de mass-media americană, în special de cea care i se opunea lui Trump.
Însă „Dosarul Steele” a devenit ulterior o sursă de stânjeneală profundă inclusiv pentru televiziuni americane majore precum CNN, după ce s-a demonstrat că documentele au fost redactate de Christopher Steele pe baza unor informații brute, neverificate, și că fostul agent de informații britanic a fost contractat de Partidul Democrat în timpul alegerilor prezidențiale.
Raportul său a conținut informații care nu au fost confirmate niciodată, precum și altele care s-au dovedit a fi întru totul false.
Însă judecătoarea Karen Steyn a decis joi că plângerea fostului președinte împotriva Orbis Business Intelligence nu poate continua în justiția britanică, afirmând că „nu există motive întemeiate” pentru ca aceasta să ajungă într-un proces cu jurați.
Motivarea completă a hotărârii urmează să fie publicată ulterior.