Sari direct la conținut

California, lovită de ploi torențiale: „Cea mai mare furtună a sezonului” ar putea începe duminică

HotNews.ro
Inundatii in California, Foto: Eric Thayer / AP / Profimedia
Inundatii in California, Foto: Eric Thayer / AP / Profimedia

Ploi abundente s-au abătut joi asupra Californiei, scufundând unele drumuri și declanșând avertizări de inundații, din cauza unei furtuni care va fi urmată îndeaproape de un al doilea episod de frig, potrivit AFP.

Ploaia torențială actuală este descărcată de un „râu atmosferic”, un coridor de ploaie gigantic care transportă vaporii de apă depozitați la tropice în jurul Hawaii.

Până miercuri, ploi abundente au căzut în nordul Californiei.

Sudul statului și Los Angeles au fost, de asemenea, afectate joi dimineață. Unele drumuri din oraș au fost inundate pe scară largă, iar o secțiune a autostrăzii Pacific Coast Highway, populară printre turiști pentru priveliștile impresionante de pe coastă, a fost închisă.

Unele canalizări s-au revărsat, iar televiziunile locale au arătat mașini scufundate în apă la o intersecție.

„Cea mai mare furtună a sezonului” ar putea începe duminică, a avertizat NWS

„Momentul exact, intensitatea și cantitățile (de precipitații) sunt încă incerte, dar este foarte probabil să fie o furtună serioasă care va dura două sau trei zile”, au subliniat meteorologii săi.

În zona montană de la est de Los Angeles se pot aștepta până la 45 de centimetri de zăpadă.

Însă autoritățile sunt cel mai îngrijorate de o a doua parte a sezonului de iarnă, care ar putea provoca alunecări de teren și inundații majore.

Precipitațiile au permis Californiei să își refacă rezervele de apă

Coasta de vest a Statelor Unite a suferit anul trecut o iarnă anormal de umedă, din cauza unei serii de furtuni foarte apropiate care au produs precipitații aproape record.

Aceste catastrofe au făcut peste douăzeci de victime și au provocat pagube și întreruperi de energie electrică pe scară largă.

Cu toate acestea, aceste precipitații au permis Californiei să își refacă rezervele de apă după mai mulți ani de secetă intensă.

Din punct de vedere istoric, California este obișnuită să alterneze între perioade de caniculă și ploi intense și este întotdeauna complicat să se facă legătura între un anumit eveniment meteorologic și schimbările climatice.

Cu toate acestea, oamenii de știință avertizează de ani de zile că încălzirea globală perturbă clima și crește frecvența evenimentelor extreme, de la furtuni la valuri de căldură.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro