Spania deblochează un ajutor de urgenţă pentru ca Agenţia ONU pentru palestinieni să poată continua să funcţioneze
Spania a anunţat luni deblocarea unui ajutor de urgenţă de 3,5 milioane de euro pentru UNRWA, agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni, a cărei funcţionare este ameninţată de suspendarea finanţării de către numeroase ţări după o serie de acuzaţii grave ale Israelului.
„Spania va debloca o anvelopă urgentă de 3,5 milioane de euro pentru ca UNRWA să-şi poată menţine activităţile pe termen scurt”, a declarat ministrul spaniol de externe, José Luis Albares, în cadrul unei audieri dintr-o comisie parlamentară, relatează luni agențiile AFP și Agerpres.
„Situaţia UNRWA este disperată şi există un risc important ca activităţile sale umanitare în Gaza să fie paralizate în următoarele săptămâni”, a adăugat el.
„Coloana vertebrală” a ajutorului în Fâşia Gaza, potrivit ONU, UNRWA este acuzată de Israel că este „total infiltrată de Hamas” şi că 12 dintre cei 13.000 de angajaţi ai agenţiei au fost implicaţi în atacul de la 7 octombrie comis pe teritoriul Israelului de mişcarea islamistă palestiniană.
În urma acestor acuzaţii, agenţia ONU a concediat cele mai multe persoane vizate de acuzaţii şi a promis o anchetă aprofundată, precum şi urmărirea judiciară a celor vinovaţi.
Drept reacţie, în jur de 12 ţări, dintre care donatori importanţi precum SUA, Germania, Marea Britanie şi Suedia, şi-au anunţat suspendarea finanţării către agenţie.
„Dacă finanţările rămân suspendate, va trebui foarte probabil să ne încetăm operaţiunile până la sfârşitul lui februarie, nu numai în (Fâşia) Gaza, ci în toată regiunea”, a avertizat joi şeful UNRWA, Philippe Lazzarini.
Spania este una dintre vocile cele mai critice din UE faţă de Israel
Potrivit şefului diplomaţiei europene, spaniolul Josep Borrell, fondurile suspendate se ridică în prezent la „peste 440 de milioane de dolari (409 milioane de euro), respectiv aproape jumătate din veniturile aşteptate de agenţie în 2024”.
În cadrul Uniunii Europene, Spania este una dintre vocile cele mai critice faţă de Israel de la începutul conflictului provocat de atacul Hamas de la 7 octombrie, care s-a soldat cu 1.160 de morţi în Israel, în majoritate civili, potrivit unui bilanţ al AFP care pleacă de la date oficiale israeliene.
Circa 250 de persoane au fost răpite, dintre care 132 sunt în continuare ţinute ostatice în Gaza, în timp ce 27 sunt considerate moarte.
Drept ripostă, Israelul a jurat să distrugă Hamas, care a venit la putere în Fâşia Gaza în 2007, şi a lansat o amplă operaţiune militară care s-a soldat cu 27.365 de morţi, în mare majoritate civili, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.