VIDEO Casa Albă confirmă că Rusia dezvoltă o armă anti-satelit, dar aceasta nu este o ameninţare imediată
Rusia dezvoltă în prezent o „capabilitate anti-satelit”, care nu a fost încă desfăşurată, iar preşedintele american Joe Biden a cerut administraţiei sale iniţierea unor discuţii diplomatice directe cu Moscova pe acest subiect, a declarat joi purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby, scrie Agerpres citând Reuters, AFP şi EFE.
„Pot să vă confirm că este vorba despre o capabilitate anti-satelit dezvoltată de Rusia”, a spus John Kirby, la o zi după ce congresmanul republican Michael Turner, preşedintele Comitetului de Informaţii din Camera Reprezentanţilor, a emis un comunicat enigmatic în care face referire la o nouă ameninţare serioasă la adresa securităţii naţionale a SUA, fără a oferi vreun detaliu, ameninţare care conform mass-media americane ar consta într-o armă nucleară spaţială anti-satelit rusească.
John Kirby nu a făcut referire în declaraţia sa la caracterul nuclear al unei astfel de arme, asigurând însă că ea nu reprezintă „o ameninţare imediată pentru securitatea nimănui”.
„Aceasta este o capabilitate pe care ei (Rusia) o dezvoltă. Noi încă analizăm informaţiile”, a mai spus oficialul Casei Albe.
Acesta a precizat că preşedintele Biden a dispus o serie de acţiuni iniţiale de răspuns, inclusiv abordarea diplomatică a chestiunii cu Rusia, mai ales că dezvoltarea unei astfel de arme ar reprezenta, conform Washingtonului, încălcarea unui tratat internaţional.
John Kirby: „I can confirm the national security threat is related to the anti-satellite capability that Russia is developing. This is not an active capability that has been deployed. And though Russia’s pursuit of this capability is troubling, there is no immediate threat to… pic.twitter.com/mhr0ZHNpw3
— Giorgi Revishvili (@revishvilig) February 15, 2024
Michael Turner i-a cerut miercuri public preşedintelui Biden în acel comunicat să declasifice informaţii despre o nouă ameninţare pentru securitatea SUA, astfel încât liderii politici şi aliaţii Washingtonului să poată discuta deschis subiectul.
Statele Unite nu dispun de capacitatea de a contracara o armă nucleară anti-satelit, dar aceasta nu este o ameninţare iminentă şi nici vreun motiv de panică, întrucât, cel puţin până la ora actuală, Rusia nu a plasat nicio armă de acest fel pe orbită, au explicat presei din SUA responsabili americani. Surse citate ziarul New York Times afirmă că noile capabilităţi militare de acest fel ale Rusiei sunt la ora actuală în faza de dezvoltare.
Rusia nu a confirmat şi nici nu a negat că ar deţine sau ar dezvolta o armă nucleară anti-satelit, dar consideră că apariţia acestui subiect acum este o stratagemă la care Washingtonul apelează pentru a forţa Congresul să aprobe ajutorul de peste 60 de miliarde de dolari cerut de preşedintele Joe Biden pentru Ucraina şi blocat de opoziţia unor congresmeni republicani.
Citește și: