Sari direct la conținut

Criza umanitară din Gaza: Situația „trebuie să se schimbe”, i-a transmis David Cameron lui Benny Gantz

HotNews.ro
David Cameron, Foto: Alex Brandon / AP / Profimedia
David Cameron, Foto: Alex Brandon / AP / Profimedia

Șeful diplomației britanice, David Cameron, și-a exprimat miercuri îngrijorarea că „încă nu există nicio îmbunătățire pe teren” în Gaza, care a fost cufundată într-o criză umanitară de războiul dintre Israel și Hamas, după o întâlnire cu Benny Gantz, membru al cabinetului de război israelian, potrivit AFP.

„Acest lucru trebuie să se schimbe”, a avertizat ministrul britanic de externe, care a mai spus că Marea Britanie este „foarte îngrijorată de perspectiva unei ofensive militare la Rafah”, într-o declarație postată pe X (fostul Twitter).

„La întâlnirea mea de astăzi cu Benny Gantz, am precizat clar măsurile pe care Israelul trebuie să le ia pentru a crește ajutorul către Gaza”, a detaliat David Cameron, referindu-se la schimburile „dificile, dar necesare” cu marele rival al premierului Benjamin Netanyahu, într-un moment în care presiunea internațională asupra Israelului se intensifică.

„Am discutat despre eforturile care trebuie depuse pentru a obține o pauză umanitară, astfel încât ostaticii să se poată întoarce sănătoși acasă și pentru ca bunurile esențiale să poată fi livrate în Gaza”, a continuat șeful diplomației, îndemnând Israelul să „crească fluxul de ajutoare”.

David Cameron și Benny Gantz au evocat, de asemenea, perspectiva unei ofensive militare la Rafah, pe care Israelul a anunțat că o pregătește pentru a obține, spune el, „victoria totală” asupra Hamas.

„Marea Britanie susține dreptul Israelului la autoapărare. Dar, în calitate de putere ocupantă în Gaza, Israelul are responsabilitatea legală de a se asigura că ajutorul este disponibil pentru civili”, a insistat șeful diplomației britanice.

Neautorizată de Netanyahu, vizita influentului Benny Gantz la Washington luni și marți și la Londra miercuri a scos la iveală diferențele politice profunde dintre cei doi oameni politici si aliați în guvern.

Fostul ministru al Apărării a acceptat să se alăture cabinetului de război israelian într-o încercare de unitate națională după atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, care s-a soldat cu moartea a cel puțin 1.160 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanț realizat de AFP pe baza datelor oficiale israeliene.

Potrivit Ministerului Sănătății al mișcării islamiste palestiniene, ofensiva

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro