Sari direct la conținut

Fermierii polonezi intensifică protestele, blochează drumurile și acuză UE că provoacă „moartea agriculturii”

HotNews.ro
Proteste ale fermierilor polonezi, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Proteste ale fermierilor polonezi, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Fermierii polonezi au blocat miercuri drumurile cu tractoare și au tras rachete de semnalizare, în cadrul unor proteste din ce în ce mai intense împotriva reglementărilor de mediu cerute de UE și a importurilor de alimente ieftine din Ucraina vecină, pe care blocul comunitar a acceptat provizoriu să le prelungească, scrie Reuters.

Pe pancartele agitate de protestatari erau reprezentați un fermier care atârnă de o spânzurătoare lângă parcuri eoliene și un călău cu însemnele UE, sub mesajul: „Pactul Verde este moartea agriculturii poloneze”.

Este doar ultima zi de manifestații furioase. Fermierii din Polonia și din alte țări UE au protestat constant în ultimele luni pentru a cere reintroducerea taxelor vamale pentru importurile agricole din Ucraina, la care s-a renunțat după invazia Rusiei din 2022.

Ei spun că fermierii ucraineni inundă Europa cu importuri ieftine care ocolesc regulile competiției.

De asemenea, fermierii doresc modificări ale restricțiilor impuse de acordul de mediu al blocului pentru combaterea schimbărilor climatice.

Imaginile i-au arătat pe fermieri în timp ce blocau căile de acces în capitală. Tractoarele au fost aliniate pe drumuri cu steaguri poloneze, în timp ce protestatarii au tras rachete de semnalizare roșii.

Miercuri, UE a ajuns la un acord provizoriu pentru a prelungi accesul liber de taxe vamale al producătorilor ucraineni de alimente pe piețele sale până în iunie 2025 – deși cu noi limite la importurile de cereale.

Liderii polonezi ai protestatarilor au declarat că nu sunt mulțumiți de ultimul acord, deoarece acesta include ultimii ani ca referință pentru limitele importurilor. Ei doresc cote bazate pe cifre de dinaintea începerii războiului din Ucraina, când importurile erau mult mai mici.

„Cerem cotele și ca acestea să fie calculate pentru perioada începând cu anul 2000, și nu așa cum dorește Ucraina, 2022-2023, pentru că atunci au fost cele mai mari niveluri (de import). Acest lucru nu ne satisface pe deplin, pentru că nu este o soluție bună”, a declarat pentru Reuters Slawomir Izdebski, liderul sindicatului fermierilor OPZZ.

Poziția fermierilor polonezi reprezintă o problemă pentru guvernul premierului Donald Tusk, care este un aliat ferm al Kievului, dar încearcă în același timp să îi mulțumească pe agricultori, și implicit pe alegătorii polonezi.

Poliția poloneză a declarat că peste 580 de proteste fuseseră planificate pentru miercuri, cu o participare estimată de 70.000 de persoane.

Vinerea trecută, Comisia Europeană a oferit, de asemenea, concesii fermierilor, când a propus o relaxare a normelor privind rotația culturilor și păstrarea unor terenuri nelucrate.

Fermierii din Republica Cehă au organizat proteste similare, miercuri. Aceștia au scos în stradă aproximativ 1.600 de tractoare și alte utilaje agricole, a declarat Barbora Pankova, purtător de cuvânt al Camerei Agrare din Cehia, pentru Televiziunea Cehă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro