Sari direct la conținut

Washingtonul afirmă că Israelul a oferit garanții privind utilizarea armelor americane

HotNews.ro
Armata israeliană în Gaza, Foto: AFP / AFP / Profimedia
Armata israeliană în Gaza, Foto: AFP / AFP / Profimedia

Statele Unite au declarat luni că Israelul a oferit garanții cu privire la utilizarea armelor americane, considerând că nu există dovezi de încălcare a dreptului umanitar internațional în războiul din Gaza, în ciuda criticilor puternice din partea membrilor Congresului, potrivit AFP.

Luna trecută, guvernul american a cerut țărilor care primesc ajutor militar american să ofere garanții „credibile și fiabile” că respectă drepturile omului.

Departamentul de Stat a declarat că Israelul, împreună cu alte șase țări care primesc ajutor militar american (Columbia, Irak, Kenya, Nigeria, Somalia și Ucraina), au trimis aceste garanții în scris până la termenul limită de duminică.

„În fiecare caz, aceste garanții au fost transmise de către un oficial de rang înalt al guvernului partener, care este demn de încredere și care are capacitatea și autoritatea de a lua decizii și de a se angaja asupra unor subiecte care se află în centrul acestor garanții”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

El a adăugat că administrația lui Joe Biden va furniza Congresului un raport până la 8 mai, fără a preciza dacă președintele american a respins sau nu aceste garanții.

„Nu am constatat nicio încălcare a dreptului umanitar internațional, nici în desfășurarea războiului, nici în furnizarea de ajutor umanitar”, a răspuns Matthew Miller.

În calitate de principal susținător al Israelului, Statele Unite și-au exprimat recent reticența față de desfășurarea ofensivei israeliene în Gaza, care s-a soldat cu peste 32.000 de morți, majoritatea civili, potrivit autorităților din teritoriul palestinian condus de Hamas.

Ofensiva a urmat unui atac fără precedent al Hamas la 7 octombrie în sudul Israelului, care s-a soldat cu moartea a cel puțin 1.160 de persoane, în principal civili, potrivit unui bilanț realizat de AFP pe baza datelor oficiale israeliene.

Aproximativ 17 senatori americani ceruseră administrației Biden să nu califice garanțiile israeliene drept „credibile”, susținând că ajutorul american „ar trebui să fie folosit pentru a ne promova interesele și valorile”.

Temerile ONU cu privire la iminența unei foamete în Gaza „arată foarte clar” că guvernul premierului israelian Benjamin Netanyahu „nu face suficient pentru a permite ca ajutorul să ajungă la oamenii înfometați și disperați din Gaza”, au scris aceștia într-o scrisoare redactată de senatorul democrat Chris Van Hollen și semnată de Tim Kaine, Dick Durbin și Bernie Sanders.

În opinia lor, ar fi „nejustificat” să „considerăm că garanțiile oferite de guvernul Netanyahu îndeplinesc criteriile de „credibilitate și fiabilitate” în acest moment”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro