Sari direct la conținut

Mexic: Rămășițe umane carbonizate găsite în vestul țării / „Cartelurile de droguri își ard victimele”

HotNews.ro
Poliția din Mexic la scena unei crime, Foto: Ulises Ruiz / AFP / Profimedia
Poliția din Mexic la scena unei crime, Foto: Ulises Ruiz / AFP / Profimedia

Rămășițe umane au fost găsite în gropi și într-un crematoriu din vestul Mexicului, potrivit AFP. În total, 25 de saci conținând oase și țesuturi carbonizate au fost descoperiți duminică în El Salto, în Jalisco, statul mexican cu cel mai mare număr de persoane dispărute (15.000 din cele aproape 100.000 de persoane înscrise oficial).

„Am dat imediat peste un cuptor improvizat”, a declarat pentru AFP Indira Navarro, din cadrul colectivului Guerreros Buscadores. „Uitându-ne puțin în jur, am început să localizăm oase și bucăți de piele, carne umană arsă și un miros urât”. Cuptorul încă fumega, a spus ea.

Parchetul, care este responsabil de investigarea acestor plângeri, nu și-a dat încă avizul.

În același stat Jalisco, cinci cadavre – patru bărbați și o femeie – au fost descoperite pe un drum între municipalitățile Encarnación și Lagos de Moreno.

Grupurile de cercetare susțin că cartelurile de droguri și alte grupuri de crimă organizată folosesc cuptoare pentru a-și incinera victimele și a șterge orice urmă.

În octombrie, un alt grup – adesea mame care își căutau copiii – a găsit rămășițe umane într-un cuptor pe un teren viran din același stat Jalisco.

Mexicul are aproape 100.000 de persoane dispărute, potrivit ultimelor cifre guvernamentale din 19 martie.

Cele mai multe dispariții au fost înregistrate după 2006, când guvernul de atunci a declarat război cartelurilor cu participarea armatei.

Potrivit ONG-ului Movimiento por Nuestros (Mișcarea pentru disparuții noștri), în țară există 52.000 de cadavre neidentificate.

Jalisco este bastionul cartelului Jalisco Nueva Generación, una dintre cele mai violente organizații criminale din țară, alături de cartelul Sinaloa.

În statul Sinaloa (nord-vest), situat în Pacific, opt persoane sunt încă dispărute după ce 66 au fost răpite și 54 eliberate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro