Postul de radio american „Radio Free Asia” își închide biroul din Hong Kong
Postul de radio american Radio Free Asia (RFA) a anunțat vineri că și-a închis biroul din Hong Kong din cauza intrării în vigoare a unei noi legi privind securitatea națională, afirmând că se teme pentru siguranța jurnaliștilor săi, potrivit AFP.
Postul nu mai are angajați permanenți în Hong Kong și și-a închis biroul, a anunțat președintele său, Bay Fang, într-un comunicat, invocând „preocupări legate de siguranța membrilor personalului și a jurnaliștilor”.
Este primul organ de presă străin care anunță că se închide de la intrarea în vigoare, sâmbătă, a acestei legislații, denunțată de militanții prodemocrație și care a alarmat mai multe țări occidentale.
Această legislație, care completează Legea securității naționale impusă de Beijing în 2020 după manifestațiile prodemocrație de amploare din Hong Kong, prevede pedepse pe viață pentru infracțiuni precum trădarea și insurecția.
„Acțiunile autorităților din Hong Kong, inclusiv etichetarea RFA ca fiind o „forță străină”, ridică întrebări serioase cu privire la capacitatea noastră de a opera în siguranță după promulgarea acestei legi”, a declarat directorul.
Întrebat despre acest anunț, un purtător de cuvânt al guvernului a declarat pentru AFP că nu dorește să comenteze „deciziile operaționale luate de organizații private”, dar a condamnat orice „remarci alarmiste și defăimătoare” despre noua lege.
Finanțat de Congresul american, Radio Free Asia, cu sediul la Washington, a fost recent atacat de autoritățile din Hong Kong, în această fostă colonie britanică retrocedată Chinei în 1997.
„Închiderea biroului RFA din Hong Kong, după 28 de ani, amintește în mod brutal modul în care Beijingul a pus capăt cu nerușinare autonomiei Hong Kong-ului”, a reacționat vineri democratul Gregory Meeks, membru al Comisiei pentru afaceri externe din Camera Reprezentanților.
Luna trecută, un oficial de rang înalt din Hong Kong a acuzat RFA că „murdărește” Legea privind securitatea națională, denunțând minciunile colportate de „forțe străine”.
Statele Unite, Marea Britanie, Uniunea Europeană, comunitatea de afaceri și activiștii pentru drepturile omului și-au exprimat îngrijorarea cu privire la intrarea în vigoare a legii, afirmând că se tem că aceasta va restrânge și mai mult libertățile în Hong Kong.