Sari direct la conținut

Turcii merg la urne pentru a-și alege primarii / Principalele scopuri urmărite de Erdogan / Modificarea Constituției și un al patrulea mandat? -analiști

HotNews.ro
Turcii voteaza, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Turcii voteaza, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Cei 61 de milioane de alegători din Turcia au început duminică să voteze pentru a-și alege primarii, alegeri locale care vor servi drept test pentru administrația președintelui Recep Tayyip Erdogan, care intenționează să recupereze „comoara națională”, Istanbulul, potrivit AFP.

Secțiile de votare s-au deschis în două etape, mai întâi în estul țării și apoi, o oră mai târziu, în vestul țării, inclusiv la Istanbul și Ankara, la ora 08:00 (05:00 GMT), au constatat corespondenții AFP.

În vârstă de 70 de ani, Erdogan s-a implicat total în campanie alături de candidații partidului său, AKP (islamo-conservator), organizând până la patru reuniuni pe zi și împărțind în fiecare seară iftar, masa de rupere a postului Ramadanului.

El stă mereu alături de candidatul său pentru Istanbul, un fost ministru necarismatic, Murat Kurum, al cărui portret apare de obicei flancat de al său pe bannerele electorale.

Recep Tayyip Erdogan, la un miting electoral Foto: TUR Presidency/ Murat Cetinmuhur / AFP / Profimedia

Princiapala teamă a lui Erdogan: Reales, Ekrem Imamoglu va avea drumul deschis spre președinție

Obiectivul este de a compensa „afrontul” din 2019 prin detronarea primarului Ekrem Imamoglu, o figură a opoziției care i-a luat principalul și cel mai bogat oraș al țării și care, dacă va fi reales pe malul Bosforului, va fi favorit pentru a prelua șefia statului în 2028.

Sâmbătă, în ajunul alegerilor, Erdogan a organizat trei întâlniri la Istanbul, fostul Constantinopol, descris ca o „bijuterie” și „comoară națională”, unde a fost primar în anii 1990 înainte de a ajunge la putere.

El a insistat încă o dată asupra deficiențelor, în opinia sa, ale lui Imamoglu, pe care l-a prezentat ca pe un om ambițios și puțin preocupat de orașul său, un „primar cu jumătate de normă” obsedat de președinție.

„Istanbulul a fost abandonat la soarta sa în ultimii cinci ani. Noi aspirăm să îl salvăm de la dezastru”, a declarat el înainte de a merge să se roage la moscheea Sfânta Sofia.

La sfârșitul săptămânii, sondajele îl dădeau pe primarul în exercițiu în frunte. În mai 2023, însă, acestea preziseseră o înfrângere prezidențială pentru Erdogan, care a fost totuși reales cu 52% din voturi.

Afiș electoral cu Ekrem Imamoglu în Instanbul Foto: Tolga Ildun / Zuma Press / Profimedia Images

Opoziție dispersată

Spre deosebire de alegerile municipale din 2019, de data aceasta opoziția pornește dezbinată: CHP (social-democrat), principalul său partid, nu a reușit să obțină sprijinul celorlalte partide, nici la Istanbul, în favoarea lui Imamoglu, nici în alte părți ale țării.

În special partidul prokurd Dem merge singur, cu riscul de a favoriza partidul de guvernământ, el însuși amenințat pe alocuri de ascensiunea partidului islamist Yeniden Refah.

Cu toate acestea, CHP vrea să creadă: „Vom obține mâine o mare victorie, care nu va fi înfrângerea nimănui”, a asigurat sâmbătă președintele partidului, Özgür Özel, în timp ce se plimba prin Izmir, un oraș din vestul țării care, ca și capitala Ankara, se așteaptă să rămână în mâinile opoziției.

„În cele din urmă, Turcia va câștiga”, a insistat el.

La Istanbul, Imamoglu a avut grijă să se concentreze asupra problemelor locale, enumerând realizările sale și pe cele care vor urma.

Într-o țară care se confruntă cu o inflație oficială de 67% în douăsprezece luni și cu o monedă în prăbușire (de la 19 la 31 de lire pentru un dolar în decurs de un an), alegătorii ar putea fi tentați să acorde un avantaj celor care se opun șefului statului.

Al patrulea mandat pentru Erdogan?

Pentru observatori, nivelul de participare la vot, în mod tradițional ridicat, va juca un rol decisiv. În special la Istanbul, dacă se vor prezenta mai puțini alegători pentru a-l susține pe Imamoglu.

„Dacă Imamoglu reușește să reziste, el va fi câștigat bătălia în cadrul opoziției pentru a se impune” ca lider pentru următoarele alegeri prezidențiale, notează Bayram Balci, cercetător la Centre d’études et de recherches internationales (Ceri)-Sciences-Po din Paris.

Dar, pe de altă parte, „dacă va reuși să recâștige Istanbulul și Ankara, Erdogan va vedea în acest lucru o încurajare pentru a modifica Constituția în vederea candidaturii la realegerea din 2028” și a unui al patrulea mandat, subliniază el.

În marile orașe, alegătorii turci își vor alege primarul, precum și consilierii municipali, primarii de district și muhtarii (liderii de cartier). În Istanbul, buletinul de vot are o lungime de aproape un metru.

Secțiile de votare se vor închide la ora 17:00 (14:00 GMT) în vestul țării, iar primele rezultate semnificative sunt așteptate la sfârșitul zilei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro