Sari direct la conținut

După ultimatumul trimis de Biden lui Netanyahu, Israelul redeschide punctul de frontieră Erez și permite mai multe ajutoare în Gaza

HotNews.ro
Soldați israelieni la punctul de trecere Erez , Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia
Soldați israelieni la punctul de trecere Erez , Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Cabinetul de securitate israelian a aprobat joi seară mai multe măsuri pentru a crește fluxul de ajutor umanitar în Gaza, inclusiv redeschiderea temporară a punctului de trecere Erez, care a fost distrus în atacul Hamas din 7 octombrie. Decizia vine după ce președintele SUA Joe Biden l-a avertizat pe Benjamin Netanyahu că sprijinul SUA depinde de astfel de măsuri, scrie Reuters.

Anunțul Israelului a fost făcut la doar câteva ore după avertismentul direct transmis de președintele american Joe Biden premierului Benjamin Netanyahu.

Într-o convorbire telefonică ce a avut loc joi, liderul de la Casa Albă a avertizat că sprijinul SUA pentru Israel va depinde de modul în care guvernul Netanyahu va lua măsuri pentru protejarea civililor și a lucrătorilor organizațiilor umanitare.

Prin urmare, biroul prim-ministrului israelian a declarat vineri dimineața devreme că punctul de trecere Erez, care se află în nordul Fâșiei Gaza și care a servit ani de zile drept singurul terminal de pasageri ce permitea intrarea și ieșirea din teritoriu, va fi redeschis temporar.

Potrivit declarației, mai multe ajutoare vor fi, de asemenea, permise prin portul Ashdod, care se află la aproximativ 40 de kilometri la nord de Gaza, iar autoritățile vor permite, de asemenea, „creșterea ajutorului iordanian prin Kerem Shalom”, un punct de trecere a frontierei din sudul Israelului.

„Israelul va permite livrarea temporară a ajutorului umanitar prin Ashdod și prin punctul de control Erez”, se arată în comunicatul israelian. „Acest ajutor sporit va preveni o criză umanitară și este necesar pentru a asigura continuarea luptelor și pentru a atinge obiectivele războiului”, a adăugat declarația.

Purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, Adrienne Watson, a salutat anunțul, adăugând că planul „trebuie acum să fie implementat complet și rapid”.

„Așa cum a spus președintele astăzi, în cadrul apelului telefonic, politica americană în ceea ce privește Gaza va fi determinată de evaluarea noastră privind acțiunile imediate ale Israelului cu privire la aceste măsuri și la altele, inclusiv măsurile de protecție a civililor nevinovați și a siguranței lucrătorilor umanitari”, a declarat Watson.

Presiunea asupra Israelului a crescut

Presiunea internațională a crescut asupra Israelului după ce acesta a admis responsabilitatea pentru o lovitură care a ucis șapte angajați ai organizației caritabile World Central Kitchen (WCK), cu sediul în SUA.

Joi, Biden a cerut o „încetare imediată a focului” în Gaza, în urma unei convorbiri telefonice cu Netanyahu, prima lor discuție de la atacurile aeriene israeliene care au ucis șapte angajați ai WCK.

Casa Albă a transmis că Biden „a clarificat necesitatea ca Israelul să anunțe și să implementeze o serie de pași specifici, concreți și măsurabili pentru a aborda problemele victimelor civile, suferința umanitară și siguranța lucrătorilor umanitari”.

Biden „a precizat că politica SUA cu privire la Gaza va fi determinată de evaluarea noastră a acțiunii imediate a Israelului asupra acestor pași”, a spus Casa Albă într-un comunicat.

Declarația a reflectat o schimbare bruscă a tonului lui Biden și, pentru ceea ce pare a fi pentru prima dată, un set de obligații atașate sprijinului continuu al SUA. Biden a susținut cu fermitate Israelul, chiar și atunci când alte guverne occidentale au încercat să pună mai multă presiune asupra Israelului.

Comentariile lui Biden au fost reluate de secretarul său de stat, Antony Blinken, care a declarat că sprijinul SUA va fi redus dacă Israelul nu-și ajustează comportamentul. „Dacă nu vedem schimbările pe care trebuie să le vedem, vor exista schimbări în politica noastră”, a declarat el la Bruxelles.

„În acest moment, nu există o prioritate mai mare în Gaza decât protejarea civililor, suplimentarea asistenței umanitare și asigurarea securității celor care o furnizează. Israelul trebuie să facă față acestui moment”, a spus el.

Statele Unite au oferit un ajutor militar crucial și sprijin diplomatic pentru ofensiva de aproape șase luni a Israelului, care a fost lansată drept răspuns la atacul Hamas din 7 octombrie în sudul Israelului.

Organizația umanitară cere o anchetă independentă

WCK a cerut Australiei, Canadei, Poloniei, SUA și Marii Britanii, ai căror cetățeni au fost uciși în atac, să se alăture unei anchete independente a incidentului.

„Acesta a fost un atac militar care a implicat lovituri multiple și a vizat trei vehicule WCK”, a declarat organizația caritabilă într-un comunicat. „Toate cele trei vehicule transportau civili; erau marcate ca fiind vehicule WCK; iar mișcările lor au fost în deplină conformitate cu autoritățile israeliene, care erau la curent cu itinerariul, traseul și misiunea lor umanitară”, a spus organizația.

„O anchetă independentă este singura modalitate de a determina adevărul despre ceea ce s-a întâmplat, de a asigura transparența și responsabilitatea celor responsabili și de a preveni viitoarele atacuri asupra lucrătorilor umanitari”, a mai precizat o declarație a WCK.

Joi, părinții unuia dintre angajații bucătăriei WCK, Jacob Flickinger, cetățean cu dublă cetățenie americano-canadiană, au declarat pentru BBC că nu acceptă scuzele Israelului pentru moartea acestuia și au respins descrierea atacului de către Netanyahu ca fiind un „accident tragic”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro