Sari direct la conținut

Franța sugerează ca UE să favorizeze producătorii europeni în contractele de achiziții publice

HotNews.ro
Presedintele Emmanuel Macron alaturi de ministrul finantelor Bruno Le Maire (fundal) si premierul francez Gabriel Attal, Foto: Jeanne Accorsini-Pool / Bestimage / Profimedia
Presedintele Emmanuel Macron alaturi de ministrul finantelor Bruno Le Maire (fundal) si premierul francez Gabriel Attal, Foto: Jeanne Accorsini-Pool / Bestimage / Profimedia

Ministrul francez al finanțelor Bruno Le Maire a declarat luni că Uniunea Europeană ar trebui să analizeze oportunitatea adoptării unor reguli care să favorizeze producătorii europeni în acordarea contractelor publice având în vedere concurența din China și Statele Unite, relatează Reuters.

Le Maire a făcut comentariile la o conferință de presă susținută alături de miniștri din Germania și Italia după o întrevedere despre politica industrială a Europei.

„Mă întreb dacă nu ar trebui să rezervăm un procent al contractelor de achiziții publice pentru produse ‘Made in Europe’ sau să includem procente de produse europene de 40%, 50% sau 60% în contractele de achiziții”, a declarat el.

O altă măsură vehiculată de Bruno Le Maire ar viza introducerea „celor mai stricte standarde de calitate privind mediul” în contractele privind achizițiile publice.

Agenția Reuters notează că această măsură ar reprezenta o modalitate de a ține în frâu concurența venită din partea unor companii din China sau Statele Unite, țări în care reglementările legate de protecția mediului nu sunt atât de stricte precum cele din UE.

Robert Habeck, ministrul german al economiei, și Adolfo Urso, ministrul italian al industriei, și-au exprimat susținerea pentru ideea lui Le Maire, dar au fost mai precauți în afirmațiile lor.

De exemplu, Urso a atras atenția asupra faptului că astfel de măsuri, care ar putea duce la creșterea competivității companiilor europene din sectorul tech, vor trebui să respecte reglementările Organizației Mondiale a Comerțului.

Franța a fost unul dintre cei mai mari susținători ai investigației declanșate anul trecut de Comisia Europeană privind importurile de mașini electrice din China, acuzate că sunt vândute la prețuri sub cele reale cu ajutorul subvențiilor și ajutoarelor de stat masive oferite de guvernul de la Beijing.

Ministerul chinez al comerțului a anunţat la începutul acestui an lansarea unei anchete antidumping privind coniacul importat din UE, pe fondul intensificării tensiunilor dintre Beijing şi Bruxelles, dar o măsură văzută de analiști ca fiind o atenționare la adresa Parisului în condițiile în care China își importă aproape tot coniacul din Franța.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro