Sari direct la conținut

Un ajutor masiv, dar nu o „baghetă magică”: Ce spun experți și oficiali despre pachetul militar al SUA pentru Ucraina

HotNews.ro
Tun american M777 într-o poziție de artilerie ucraineană din zona Kremina, Foto: Wolfgang Schwan / AFP / Profimedia
Tun american M777 într-o poziție de artilerie ucraineană din zona Kremina, Foto: Wolfgang Schwan / AFP / Profimedia

Sprijin masiv, nu o „baghetă magică”: Ajutorul american pentru Ucraina nu va rezolva toate problemele de pe teren, iar Statele Unite sunt primele care recunosc acest lucru, notează France Presse.

„A fost un parcurs dificil. Ar fi trebuit să fie mai simplu. Ar fi trebuit să se întâmple mai repede”, a recunoscut miercuri Joe Biden.

Președintele SUA tocmai promulgase proiectul de lege, aprig dezbătut timp de luni de zile în Congresul american, care prevede un ajutor militar și economic de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev.

Ce spun experții și oficialii despre pachetul pentru Ucraina

„Este o sumă importantă”, dar „această întârziere a fost costisitoare”, subliniază Garret Martin, cercetător la American University din Washington.

Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, are o poziție similară. „Va fi nevoie de timp pentru a ieși din groapa săpată de cele șase luni de așteptare” în Congres, a spus el în cadrul unei conferințe de presă.

El a avertizat că este „posibil ca Rusia să facă noi progrese tactice în următoarele săptămâni”, în condițiile în care Kievul se așteaptă la o nouă ofensivă rusă în curând.

„Drumul care ne așteaptă nu este unul ușor”, dar „credem că Ucraina poate câștiga și o va face”, a declarat Jake Sullivan, având grijă să nu definească cum ar arăta o „victorie” ucraineană.

Rachetele ATACMS, o dovadă că americanii au decis să meargă și mai departe

În plus față de suma foarte importantă votată de Congres, Statele Unite au decis să meargă și mai departe în ceea ce privește natura armelor furnizate.

A început, în mod secret, să furnizeze ucrainenilor ATACMS (rachete cu rază lungă de acțiune) și va continua să facă acest lucru.

Potrivit unui oficial american citat de Reuters, Statele Unite și-au schimbat poziția în privința ATACMS din cauză că rușii au folosit rachete balistice primite din Coreea de Nord și pentru că a atacat infrastructura esențială din Ucraina. „Am avertizat Rusia să nu facă lucrurile acestea”, a spus oficialul.

Ucraina a folosit pentru prima dată rachete americane ATACMS împotriva Rusiei în octombrie, dar tipurile livrate acum pot lovi mai departe, până la 300 km distanță.

„Acest lucru va avea un impact”, dar „nu este vorba de un singur echipament care va rezolva totul”, a declarat consilierul pentru securitate națională.

În plus, „există un lucru pe care acest ajutor nu îl poate face, și anume să rezolve problema lipsei de combatanți” la Kiev, a subliniat Garret Martin, chiar dacă a estimat că votul Congresului american ar putea ridica moralul trupelor ucrainene.

Mobilizarea, o problemă crucială pentru Ucraina

Potrivit Casei Albe, Joe Biden și Volodimir Zelenski au discutat despre problema mobilizării. Ucraina se confruntă cu un deficit de soldați voluntari după mai bine de doi ani de război împotriva invadatorilor ruși, soldat cu zeci de mii de morți.

Kievul tocmai a extins mobilizarea, scăzând vârsta ucrainenilor eligibili pentru a fi chemați la mobilizare de la 27 la 25 de ani.

De asemenea, în încercarea de a-și readuce în țară cetățenii în vârstă de luptă, Ucraina nu va mai elibera pașapoarte în străinătate bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, potrivit unui text publicat miercuri de guvern.

Ministerul ucrainean al Apărării a demarat deja o ambițioasă campanie de convingere a voluntarilor, dar unii experți avertizează că Kievul trebuie să pornească o mobilizare serioasă dacă vrea să rezolve deficitul sever de trupe.

Multe lucruri depind de atitudinea europenilor

Max Bergmann, director al Centrului pentru studii strategice și internaționale (CSIS), subliniază că impactul ajutorului american va depinde în parte și de atitudinea europenilor.

Într-o notă recentă, el scrie că europenii „trebuie să înceapă de pe acum să stimuleze producția de armament”, cu „scopul de a putea umple golul lăsat de Statele Unite” dacă finanțarea americană ar înceta definitiv, de exemplu dacă republicanul Donald Trump ar câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie.

Pentru expert, Ucraina va trebui să se concentreze în 2024 pe „menținerea pozițiilor sale, obosirea forțelor rusești, reconstruirea și restabilirea propriilor forțe și a capacităților de apărare civilă”, înainte de a trece eventual „din nou la ofensivă” anul viitor.

Trupele ucrainene riscă să ajungă într-o situație dificilă „în viitorul apropiat” pe front, a avertizat luni Kirilo Budanov, şeful informaţiilor militare ucrainene.

Ce spune Institutul pentru Studiul Războiului

Pentagonul a anunțat că prima tranșă de asistență militară americană din acest proiect de lege este în valoare de 1 miliard de dolari și include: rachete de apărare aeriană RIM-7 și AIM-9M; rachete antiaeriene Stinger; muniție HIMARS; obuze de mortier de 60 mm; proiectile de artilerie de 105 mm și 155 mm; vehicule de luptă pentru infanterie Bradley; vehicule cu roți multifuncționale de mare mobilitate (Humvee); vehicule protejate împotriva ambuscadelor rezistente la mine (MRAP); rachete TOW (Tube-Launched, Optically-Tracked, Wire-Guided); sisteme antiblindate Javelin și AT-4; muniție aeriană de precizie; și alte echipamente și vehicule de transport.

Forțele rusești au intensificat recent operațiunile ofensive la est de Ceasov Iar și la nord-vest de Avdiivka în regiunea Donețk, într-un efort de a profita de fereastra limitată de timp înainte ca asistența de securitate americană să ajungă în Ucraina, notează think-tank-ul Institutul pentru Studiul Războiului, ISW.

Cu toate acestea, adoptarea relativ rapidă a proiectului de lege de către Senatul SUA a eliminat o potențială sursă de întârziere, iar asistența de securitate americană ar putea ajunge pe linia frontului din Ucraina în următoarele câteva săptămâni, înainte de momentul în care preconizau rușii că o să se întâmple.

Cu toate acestea, situația de pe câmpul de luptă va continua să se degradeze până când forțele ucrainene vor putea primi și utiliza suficient echipament militar la scară largă, iar forțele ucrainene ar putea încă să se chinuie să se apere împotriva eforturilor rusești în apropiere de Ceasov Iar și la nord-vest de Avdiivka pe termen scurt.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro