Xi Jinping vizitează Ungaria în luna mai. China e o forță mai puternică decât UE, explică biroul lui Viktor Orban
Liderul chinez va vizita Budapesta în perioada 8-10 mai, a confirmat joi Gergely Gulyas, șeful de cabinet al premierului maghiar, citat de Reuters și publicația maghiară Telex.
Xi Jinping va sosi în Ungaria în cadrul unui turneu european care mai include Franța și Serbia.
Oficialul cabinetului lui Viktor Orban a declarat că este în interesul economiei maghiare să mențină relații bune cu cât mai mulți parteneri, iar China este una dintre marile puteri și reprezintă o forță semnificativă, chiar mai puternică decât Uniunea Europeană.
În privința vizitei, oficialii au declarat că pregătirile sunt încă în desfășurare și că ministrul de Externe Peter Szijjártó se întâlnește deja cu colegii săi chinezi.
Premierul Viktor Orban a menținut o relație bună cu China, în ciuda tensiunilor crescânde dintre UE și Beijing, și s-a întâlnit în câteva rânduri cu Xi Jinping.
În februarie, China s-a oferit să sprijine Ungaria inclusiv în probleme de securitate publică, o chestiune care trece dincolo de relațiile comerciale și de investiții, o mișcare neobișnuită, potrivit Reuters.
Anunțul a fost făcut în timpul unei întâlniri rare a unui oficial de rang înalt de la Beijing cu premierul Viktor Orban.
Aflat la Budapesta, ministrul securității publice, Wang Xiaohong, a spus că China speră să aprofundeze legăturile în domeniul aplicării legii și al securității cu Ungaria, în contextul în care cele două țări marchează 75 de ani de relații diplomatice.
La Budapesta, Wang s-a întâlnit cu ministrul de interne Sandor Pinter și a semnat documente privind cooperarea în domeniul aplicării legii și al securității, a precizat Xinhua.
Acest acord în materie de securitate cu Ungaria a reprezentat o victorie diplomatică a Chinei în UE, în condițiile în care blocul își cântărește în prezent tot mai atent legăturile cu a doua cea mai mare economie a lumii din cauza divergențelor privind drepturile omului, dezechilibrele comerciale și invazia Rusiei în Ucraina.
Legăturile tot mai strânse ale Budapestei cu Beijingul au fisurat deja frontul colectiv al UE, observă analiștii.
În mai multe rânduri, Ungaria s-a opus pozițiilor UE critice la adresa Chinei în chestiuni precum drepturile omului și a salutat investițiile chineze, în ciuda apelului UE ca membrii să alinieze relațiile cu China la cele ale blocului.
În Ungaria se află cea mai mare bază logistică și de producție a Huawei Technologies din afara Chinei, în ciuda avertismentelor Comisiei Europene potrivit cărora gigantul din domeniul telecomunicațiilor reprezintă un risc pentru securitatea UE.
Din 2016, Huawei a încheiat un parteneriat cu firma de inteligență artificială Yitu Technology din Shanghai pentru a lucra la soluții pentru orașele inteligente, în vederea îmbunătățirii siguranței publice și a activităților polițienești prin utilizarea inteligenței artificiale și a supravegherii.
Iar Ungaria va găzdui în curând prima fabrică europeană a producătorului auto chinez BYD.