Belarus susține că din Lituania s-a încercat un atac cu drone asupra Minsk / Lukașenko: Opoziția vrea să cucerească un district și să ceară ajutorul NATO
Serviciul de securitate din Belarus a susținut joi că a dejucat un atac asupra capitalei Minsk cu ajutorul unor drone lansate din Lituania, a transmis agenția rusă de presă TASS, preluată de Reuters. Armata lituaniană a reacționat spunând că nu a făcut și nici nu face vreo acțiune ostilă împotriva altor state.
14:20O nouă declarație a unui înalt oficial Belarus contra Occidentului. „Agenții din țările occidentale încearcă să lucreze din ce în ce mai activ în Rusia și Belarus” a spus pentru TASS de Pavel Muraveiko, prim-adjunctul secretarului de stat al Consiliului de Securitate al Belarusului.
„La acest moment, componenta de agenți pe teritoriul Belarusului și al Rusiei a devenit mai activă. Celule ascunse – nu trebuie să facem din asta o tragedie – în mod obiectiv există. Trădătorii sunt încă prezenți. Și ei își informează stăpânii occidentali despre procedurile în desfășurare. Și noi contracarăm acest lucru”, a spus el.
În acest sens, a spus Muraveika, Comitetul pentru Securitatea Statului din Belarus a reținut recent reprezentanți ai serviciilor de informații occidentale, care au recrutat militari pentru a obține informații.
14:06Armata lituaniană nu a făcut și nici nu face vreo acțiune ostilă împotriva altor state, a spus un purtător de cuvânt al acesteia, în reacție la afirmațiile oficialilor din Belarus.
13:52 „Nu știu de ce au ales districtul (vestic) Kobrin, vorbesc mult despre el. (Plănuiesc să) îl captureze… și să apeleze la NATO pentru a desfășura trupe”, a declarat Lukașenko în fața Adunării Populare a Belarusului. Nu este clar dacă Lukașenko a furnizat vreo dovadă pentru un astfel de plan, notează Reuters.
Toate principalele figuri ale opoziției din Belarus sunt în închisoare sau au fost forțate să plece în exil. Lukașenko, un aliat cheie al președintelui Vladimir Putin, a invocat frecvent pericolul unui atac din partea NATO sau a Ucrainei ca justificare pentru menținerea aparatului său militar și de securitate într-o stare de alertă constantă.
Belarus susține că din Lituania s-a încercat un atac cu drone asupra Minsk
„Comitetul pentru Securitatea Statului, în cooperare cu colegii din alte agenții de aplicare a legii, a efectuat recent o serie de măsuri de securitate acute, care au făcut posibilă prevenirea loviturilor cu drone de luptă de pe teritoriul Lituaniei asupra obiectivelor din Minsk și din suburbiile sale”, a declarat șeful securității din Belarus, Ivan Tertel, citat de agenția de știri RIA.
Acesta nu a furnizat vreo dovadă în sprijinul afirmațiilor sale.
Potrivit lui Tertel, forțele de ordine continuă să acționeze în acest domeniu, dar „nu este încă posibil să oferim publicului informații detaliate”.
Lukașenko: Opoziția vrea să cucerească un district și să ceară ajutorul NATO
Președintele Alexander Lukașenko a susținut joi că opoziția din Belarus intenționează să cucerească un district din vestul țării și să ceară NATO să desfășoare trupe, transmite și agenția de presă rusă RIA.
Agențiile de presă rusești au transmis joi o întreagă serie de declarații ale lui Lukașenko, pe mai multe teme, inclusiv că acesta a spus că riscul unor incidente militare de-a lungul graniței țării sale cu Ucraina este destul de ridicat.
De asemenea, potrivit RIA, Lukașenko a spus că Polonia vecină – la vest de țara sa – nu ar trebui să se aștepte la acțiuni agresive din partea Belarusului.
Cu toate acestea, a adăugat el, Belarus a mutat mai multe batalioane pregătite de luptă din regiunea Vitebsk, situată la granița sa cu Rusia, spre partea occidentală țării.
Potrivit TASS, Alexander Lukașenko a susținut joi că „zeci” de arme nucleare tactice rusești au fost desfășurate în Belarus, conform înțelegerii cu Vladimir Putin de anul trecut.
Tot pe tema armelor nucleare, el a declarat că dacă Rusia le-ar folosi ca represalii la acțiunile occidentale, ar putea avea loc o „apocalipsă”.
Pe de altă parte Lukașenko a spus că el vede un impas pe linia frontului ucrainean, iar asta înseamnă că există premisele necesare pentru începerea negocierilor de pace.