Ministrul ucrainean al agriculturii, arestat la o zi după ce a demisionat
Un tribunal ucrainean a decis vineri ca ministrul Agriculturii, Mikola Solski, să fie arestat în dosarul în care este acuzat de implicare într-o achiziție ilegală de terenuri din proprietatea statului în valoare de aproximativ 7 milioane de dolari, relatează Reuters.
Solski neagă acuzațiile, care se referă la fapte săvărșite în perioada 2017-2021 înainte de a deveni ministru al agriculturii.
Judecătorul care a dispus arestarea politicianului a stabilit o cauțiune de 75,7 milioane de grivne (1,9 milioane de dolari).
Solski și-a înaintat scrisoarea de demisie joi, dar din punct de vedere tehnic rămâne în postul său până când Parlamentul ia act de demisia sa.
El este primul ministru din administrația Volodimir Zelenski care a fost numit suspect într-un caz de corupție.
Marți, agenția națională anticorupție a anunțat că Mikola Solski este suspectat că a confiscat terenuri publice în valoare de „aproape 6,9 milioane de euro” și că a „încercat să își însușească alte terenuri” în valoare de aproape 4,5 milioane de euro.
În acest scop, spun autoritățile, el a acționat de comun acord cu funcționari din cadrul departamentului de stat de cadastru și cartografie.
Între 2017 și 2021, aceștia sunt suspectați că au intrat în posesia a aproape 2.500 de hectare în regiunea Șumi, în nord-estul țării, printr-un sistem care presupunea sustragerea de documente oficiale.
Mikola Solski a lucrat pentru o firmă de avocatură până în 2019, potrivit biografiei sale oficiale. El a fost ales în parlament în acel an și numit ministru în martie 2022.
Inculpații au încercat, de asemenea, să își însușească alte 3.282 de hectare de teren, dar au fost „împiedicați” să facă acest lucru de procurori și ofițeri anticorupție, a declarat agenția națională anticorupție.
Ministerul Agriculturii a dat publicității un răspuns al lui Mikola Solski la aceste acuzații, în care acesta afirmă că între 2017 și 2018 a deținut funcții de avocat și nu responsabilități publice.
„Promit transparență maximă pentru a stabili adevărul”, a adăugat el, potrivit comunicatului.
Lupta împotriva corupției, un rău endemic în Ucraina, este una dintre condițiile majore impuse de cei 27 de state membre ale UE în cadrul cererii de aderare la Uniunea Europeană.