Sari direct la conținut

Un milion de euro în ruble și alte valute, monede de aur, ceasuri de lux – averea găsită în vila generalului rus Kuznețov, arestat pentru corupție

HotNews.ro
Generalul rus Iuri Kuznețov , Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia
Generalul rus Iuri Kuznețov , Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Autoritățile ruse au anunțat marți că generalul Iuri Kuznețov, șeful departamentului de personal din Ministerul Apărării, a fost reținut pentru luare de mită. Oficialii au descris în amănunt și averea confiscată de la vila oficialului, scriu AFP și Reuters.

Iuri Kuznețov, general și înalt funcționar al Ministerului rus al Apărării, responsabil cu resursele umane, a fost arestat pentru corupție, a anunțat marți Comitetul rus de anchetă, la puțin timp după ce știrea a apărut în presa rusă.

A fost a doua arestare de acest fel în mai puțin de o lună la Ministerul Apărării. De asemenea, mișcarea a venit la două zile după demiterea surprinzătoare a ministrului apărării, Serghei Șoigu, care deținea această funcție din 2012.

Generalul Iuri Kuznețov, șef al resurselor umane la Ministerul Apărării, în vârstă de 55 de ani, „este suspectat că a luat mită pe scară largă”, a precizat într-un comunicat Comitetul de anchetă, care se ocupă de principalele anchete din Rusia.

El a fost arestat și plasat în arest preventiv, potrivit aceleiași surse.

Kuznețov, acuzat că a luat mită de la mai multe companii

Potrivit anchetatorilor, Kuznețov a primit mită pentru a favoriza societăți comerciale atunci când a condus un departament al Statului Major rus între 2021 și 2023.

În timpul unei percheziții la domiciliul său, au fost confiscate peste 100 de milioane de ruble (peste un milion de euro la cursul de schimb actual), monede de aur și ceasuri de lux, se mai arată în comunicat.

Numit în funcție în mai 2023, generalul Kuznețov a condus cel de-al 8-lea departament al Statului Major General rus între 2010 și 2023, potrivit biografiei sale disponibile pe site-ul Ministerului Apărării.

Atribuțiile acestui general, care a fost decorat de mai multe ori cu medalii și ordine de stat, erau legate în principal de protecția secretelor de stat, la începutul carierei sale în armata rusă, potrivit aceleiași surse.

Kremlinul a declarat marți că nu crede că schimbarea ministrului apărării și scandalurile de corupție în curs de desfășurare în cadrul ministerului vor afecta în mod negativ modul în care Rusia conduce ceea ce numește operațiunea sa militară specială în Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze atunci când a fost întrebat despre arestarea lui Kuznețov, spunând că autoritățile de investigație analizează această chestiune.

Ridicat de mascați din pat

Kuzneţov nu s-a prezentat luni la serviciu din cauza anchetei, au relatat bloggeri militari proguvernamentali.

O sursă a canalului Telegram VCK-OGPU a relatat că generalul a fost săltat direct din pat luni dimineaţă, în jurul orei 05:00, din vila sa în districtul Istria al Moscovei, potrivit publicaţiei The Moscow Times, citată de Agerpres.

Potrivit acesteia, mascaţi cu cagule şi înarmaţi cu răngi de oţel au deschis porţile şi au scos geamurile casei prin care au intrat în locuinţă.

Unele canale Telegram au transmis că locuinţa responsabilului de cadre al Ministerului Apărării rus „a fost luată cu asalt” de trupele speciale.

În momentul descinderii acestora în casă se afla şi soţia generalului Kuzneţov. Anterior, ea a lucrat în Comisia de cooperare tehnico-militară cu statele străine la Academia Forţelor Strategice de Rachete, precum şi în alte structuri ale Ministerului Apărării.

Şi ea a fost reţinută pentru a fi audiată de Comisia de anchetă.

Epurare la Ministerul Apărării

Reținerea lui Kuznețov continuă seria de măsuri luate de autorități la Ministerul rus al Apărării în ultimele săptămâni.

Timur Ivanov, viceministrul rus al Apărării, a fost arestat recent pentru presupuse fapte de corupție. După el, au mai fost arestați în același dosar antreprenorul Serghei Borodin și Alexander Fomin, fondatorul companiei de construcții OlimpSitiStroy.

Fomin este acuzat că a dat de mită, Ivanov și Borodin sunt acuzați de primire de mită. Apoi a fost arestat și Anton Filatov, un fost subordonat al ministrului adjunct al Apărării din Rusia.

Iar la începutul lunii mai, serviciul de Informații pentru Apărare al Regatului Unit spunea că Serviciul Federal de Securitate (FSB) l-a interogat pe prim-viceministrul Apărării din Rusia, Ruslan Țalikov, care este bun prieten cu Serghei Şoigu, fostul ministru al Apărării.

Observatorii situației politice din Rusia au sugerat la momentul respectiv că arestările semnalează o epurare care are drept scop inclusiv înlăturarea lui Șoigu.

Acest lucru s-a și întâmplat, duminică, când Vladimir Putin a decis demiterea lui Șoigu de la șefia ministerului Apărării și înlocuirea sa cu Andrei Belousov, un economist și un om de încredere al liderului de la Kremlin.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro