Sari direct la conținut

SUA vor include marijuana în aceeași categorie de risc cu paracetamolul

HotNews.ro
Consumul de marijuana, o chestiune foarte disputată, Foto: snapshot-photography/F.Boillot / imago stock&people / Profimedia
Consumul de marijuana, o chestiune foarte disputată, Foto: snapshot-photography/F.Boillot / imago stock&people / Profimedia

​Guvernul Statelor Unite a decis joi ca marijuana să fie clasificată ca un drog mai puţin periculos, ea urmând să fie inclusă în aceeași categorie de risc precum steroizii sau paracetamolul, relatează agențiile DPA și Agerpres.

„Prea multe vieţi au fost distruse din cauza abordării noastre eşuate faţă de marijuana”, a scris preşedintele american Joe Biden pe reţeaua de socializare X, fosta Twitter.

„Aşadar, astăzi, Departamentul de Justiţie face următorul pas pentru a reclasifica marijuana din lista I în lista a III-a a drogurilor din legislaţia federală”, a adăugat el.

În Statele Unite, drogurile sunt clasificate în cinci categorii diferite. Până în prezent, marijuana (canabis) a fost inclusă în prima şi, prin urmare, cea mai strictă categorie, care include droguri precum heroina, LSD şi ecstasy, ce induc o dependenţă foarte mare.

Departamentul american al Justiției a solicitat la începutul acestei luni ca marijuana să fie inclusă în viitor în cea de-a treia categorie, care vizează substanţe ce prezintă un risc de dependenţă moderată sau slabă. Astfel, marijuana va fi asimilată steroizilor sau paracetamolului.

Presa din Statele Unite a catalogat această reclasificare drept o măsură istorică. Reclasificarea recunoaşte utilizarea medicală a canabisului, dar nu este planificată o legalizare completă la nivel naţional pentru consumul privat.

Propunerea va fi înaintată Agenţiei americane de combatere a drogurilor (DEA) în vederea luării unei decizii. Deşi marijuana este deja legală în scopuri recreative şi medicale în peste 20 de state americane şi doar în scopuri medicale în peste o duzină de alte state, legislaţia federală se află încă în urmă din acest punct de vedere.

Jumătate de secol de când SUA au declarat „război” consumului de droguri

Măsura luată de administraţia Biden are consecinţe profunde pentru cercetare şi impozitare, contribuind în acelaşi timp la continuarea procesului de dezincriminare a canabisului.

În 1970, sub influenţa preşedintelui Richard Nixon, care declarase un „război total împotriva drogurilor ilegale”, Congresul american a votat pentru clasificarea canabisului ca fiind una dintre substanţele cu cel mai mare risc de dependenţă.

Acea măsură a dus la o creştere a numărului de arestări, care a atins un vârf de aproape 800.000 în 2005. Statisticile arată că persoanele provenite din rândul minorităţilor, în special afro-americane, sunt reprezentate în mod disproporţionat în aceste arestări.

„Această decizie este monumentală”, a reacţionat joi pe reţeaua de socializare X organizaţia pentru drepturile afro-americanilor (NAACP).

„Mult prea mulţi americani de culoare au fost victimele unui sistem menit să le provoace decăderea. Noi susţinem dezincriminarea canabisului”, au adăugat reprezentanţii NAACP.

Reclasificarea nu înseamnă însă legalizare, dar ar reduce probabil numărul de arestări federale.

„Nimeni nu ar trebui să fie în închisoare doar pentru consumul sau posesia de marijuana. Punct”, a declarat preşedintele Joe Biden într-o înregistrare video publicată joi.

Reclasificarea canabisului e așteptată și de unele companii americane

Schimbarea categoriei le-ar permite, de asemenea, companiilor care cultivă şi comercializează canabis să îşi deducă cheltuielile de exploatare din baza de impozitare, ceea ce este interzis în prezent.

Acest lucru ar îmbunătăţi semnificativ modelul lor de business.

Mai multe companii s-au listat la bursă în ultimii ani, dar industria canabisului încă se confruntă cu o serie de obstacole, nu în ultimul rând cu faptul că aproape toate băncile refuză să le accepte pe lista lor de clienţi. De fapt, ele riscă să fie excluse de la un mecanism crucial de garantare a depozitelor dacă finanţează activităţi ilegale.

Acest lucru măreşte costurile de exploatare ale producătorilor şi distribuitorilor, precum şi, adeseori, problemele de securitate asociate cu deţinerea unor sume mari în numerar. Schimbarea de opinie a guvernului federal american ar putea stimula totodată interesul marilor companii farmaceutice.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro