Sari direct la conținut

Cristian Pîrvulescu, critici pentru Traian Băsescu: „A susținut masiv toate aceste orientări violente”

HotNews.ro
Traian Băsescu și Cristian Pîrvulescu , Foto: Colaj / Foto: Agerpres, Presidency.ro
Traian Băsescu și Cristian Pîrvulescu , Foto: Colaj / Foto: Agerpres, Presidency.ro

După atentatul asupra premierului Slovaciei, Robert Fico, fostul președinte al României, Traian Băsescu a spus că violența cotidiană vine și din „violența economică”, dând exemplu faptul că UE promovează „green deal” pe care-l bagă pe gât unei populații „care nu înțelege mare lucru”. Cristian Pîrvulescu i-a dat replica lui Traian Băsescu, într-o discuție pe care profesorul a avut-o pentru publicul HotNews.ro.

Fostul președinte Traian Băsescu a vorbit la Digi24, în contextul atacului armat asupra premierul slovac Robert Fico, despre creșterea generalizată a nivelului de violență în societățile din Europa.

Traian Băsescu a indicat „violența care vine din măsuri luate de statele membre, creșterile uriașe ale prețurilor la alimente și energie”, faptul că „societățile europene sunt neliniștite, mai ales că sunt obligate să înghită un green deal despre care nu înțeleg mare lucru”, pentru a spune că „acest tip de violențe – economică, alimentară, energetică, duce la violența cotidiană”.

Chestionat pe această temă, profesorul Cristian Pîrvulescu susține că, în opinia lui, situația din Slovacia este inversă.

Pîrvulescu: „Abandonarea Green Deal-ului înseamnă, de fapt, condamnarea la moarte, nu doar a Europei, ci a umanității”

„Eu nu văd o agresivitate a Comisiei, ci din contră, o lentoare a Comisiei în condițiile în care situația este cât se poate de gravă iar grupuri de presiune încearcă să inducă o situație de tensiune. Green Deal-ul era și este cât se poate de necesar. Abandonarea Green Deal-ului înseamnă, de fapt, condamnarea la moarte, nu doar a Europei, ci a umanității, pentru că aveam un mandar de realizat, un model de impus”, a spus profesorul, cu referire la chestiune politicilor de mediu promovate de Bruxelles și diluate în urma solicitărilor unor state membre și ale protestelor de stradă.

„Ori, situația din Slovacia e diferită, nu e aceeași. Eu sunt dintre cei care cred că este rezultatul contextului politic slovac. Ori, în Slovacia, inamicii Green Deal-ului sunt la guvernare. În Slovacia, extrema dreaptă este la guvernare. Inamicii drepturilor civice sunt la guvernare. Și nu mă refer doar la Fico”, a continuat Pîrvulescu.

”Băsescu a susținut scindarea societății”

Vorbind despre președintele Băsescu, Pîrvulescu a amintit că acesta „a susținut masiv toate aceste orientări violente și această împărțire și scindare a societății în cei buni și cei răi, cei care muncesc și cei care sunt asistați și așa mai departe”.

Între timp, a spus el, „lucrurile n-au făcut decât să se accentueze”.

„Deci riscurile există, dar disperarea în cazul societății românești este, în general, de partea celor care sunt la extrema dreaptă, pentru că ei, mai ales datorită comasării alegerilor, se vor simți dezavantajați și vor încerca să compenseze prin violență”, a spus profesorul.

Ce poate urma în Slovacia

Pîrvulescu a mai avertizat că, în urma atacului de miercuri, „ne putem aștepta ca aceste politici din Slovacia să devină de o violență extraordinară, adică acest atentat să nu facă altceva decât să creeze condiții pentru o și mai mare ofensivă împotriva societății civile și a statului de drept, până într-acolo încât s-ar putea ca Ungaria să pară mai degrabă un copil cuminte în raport cu Slovacia”.

Profesorul a observat că violența este frecvent o formă de exprimare a celor care se simt în minoritate și care încearcă să compenseze, prin violență, faptul că se află în minoritate.

El a mai spus că, partidele extremiste care ajung la putere au tendința de a se deplasa spre centru – un exemplu fiind Frații Italiei – lucru care nu s-a petrecut la Bratislava.

„În Slovacia nu s-a întâmplat deloc așa, ceea ce intenționa Fico era să distrugă orice bază de dezvoltare a unei opoziții civice la guvernarea lui, iar Pellegrini a susținut întotdeauna această linie. Pellegrini a promis că este garantul liniei pro-europene și a menținerii alianțelor. Și s-a dovedit că nu este. Și vă dați seama că sentimentul pe care îl au cei care au avut speranțe că Slovacia a luat-o pe un drum european în 2018-2019 a fost acela de înfrângere totală”, a mai spus Pîrvulescu.

Ce a spus Băsescu

Traian Băsescu a comentat miercuri seară incidentul din Slovacia, trasând o legătură cu violența economică pe care o resimt cetățenii în urma deciziei guvernelor.

„Avem o societate europeană care s-a obișnuit să trăiască în violență. Să vă aduceți aminte ciocnirile între forțele de ordine și sindicate, în Franța, Italia, Germania, sunt de o duritate incredibilă. Pe de-o parte, pe de altă parte, trebuie să recunoaștem că există o violență economică și o violență care vine din măsuri luate de statele membre, creșterile uriașe ale prețurilor la alimente și energie”, a spus Băsescu.

„Asta se întâmplă în toată Europa. Starea de spirit a populației nu este una liniștită, societățile europene sunt neliniștite, mai ales că sunt obligate să înghită un green deal despre care nu înțeleg mare lucru, dar simt că îi afectează în fiecare zi, prin măsurile luate în agricultură, în energie, în modul de construcție a viitoarei producții agricole europene care vrea sa se îndepărteze de agricultura tradițională. Acest tip de violențe – economică, alimentară, energetică, duce la violența cotidiană”, a adăugat el.

„Uitați-vă la noi, e o societate care devine din ce în ce mai violentă. Ce e un pas de la violența cotidiană până la violența împotriva unui demnitar? Oamenii politici pot să stăvilească acestă nevoie de violență”, a mai spus fostul șef al statului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro